Maçoğlu’nu neden bu kadar sevdik? - egedesonsoz.com

Maçoğlu’nu Neden Bu Kadar Sevdik?

Geçen dönem Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde TKP’den belediye başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu, bu seçimle hem kazanan ilk komünist belediye başkanı oldu hem de uygulamalarıyla en popüler belediye başkanlarından biri haline geldi. Bu popülerlik sayesinde 2019 seçimlerinde Tunceli Belediye Başkanı seçildi ve güçlü partiler olan CHP ve HDP’yi geride bıraktı.

Maçoğlu’nun Alevi ve Kürt (Zaza) kökenli olmasına rağmen neden anti-komünist bir toplumda bu kadar sevildiği merak konusu. Maçoğlu, etnik ve mezhepsel kimliğini ön plana çıkarmayan bir politikacıdır ve bu özelliğiyle dikkat çekmektedir.

Tunceli’deki ziyareti sırasında halktan büyük bir misafirperverlikle karşılanan Maçoğlu, samimiyeti ve mütevazı yönetici tarzıyla dikkat çekmektedir. Dayanışma ve kollektif amaçlar için çaba sarf eden Maçoğlu, kişisel iktidar hırsından uzak durmaktadır. İnsanlarla bir arada çalışma ve iktidar olanaklarını kötüye kullanmamaya önem verme gibi özellikleriyle popülerlik kazanmıştır.

Geleneksel solculuktan gelen birçok kişi, Maçoğlu’nu Terzi Fikri ile sembolleşmiş yerel yönetim anlayışını temsil eden bir politikacı olarak görmektedir. Bu nedenle, Maçoğlu’nun metropollerde de benzer şekilde sevilmesi anlam kazanmaktadır.

Büyükşehirlerde dayanışma ve ortak iyilik duygusunun kaybolması, Maçoğlu’nun kişisel üslubuna ve samimiyetine duyulan özlemden kaynaklanmaktadır. Mevcut siyasette kimlikçi dayanışmanın ağırlık kazandığı bu dönemde, Maçoğlu’nun kimlikçiliğe yaslanmayıp mütevazı ve dayanışmacı bir yönetim tarzı sergilemesi dikkat çekicidir.

Maçoğlu, siyasette kimlikçiliğe meyil etmeyen ve dayanışma odaklı politikaları benimseyen bir politikacı olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle, Maçoğlu’nun Türkiye genelinde ve metropollerde geniş bir kitleye hitap etmesi ve sevilmesi dikkat çekicidir. Maçoğlu’nun siyasetteki farklı tarzı ve yaklaşımı, günümüz siyasetinde önemli bir değişken olarak karşımıza çıkmaktadır.