Letonyalı politikacı Rus heyete küfür etti! Salon bir anda alkışlamaya başladı - Milliyet

Letonyalı politikacı Rus heyete küfür etti! Olay salonu alkışlamaya sürükledi – Milliyet

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bir yıl geçti ve bu süreç, beklenmedik zorluklarla dolu oldu. Rus ordusu, planladığı gibi ilerleyemedi ve Ukrayna’da bataklığa saplandı. Nisan ayında Kiev’in çevresinden geri çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, Luhansk’ı ele geçirmek için ilerliyordu ancak askıda kaldı.

Savaşın başlangıcında Yılan Adası’nda yaşanan olaylar dünya çapında yankı uyandırdı. 3 Ukraynalı asker, adayı teslim almak isteyen Rus donanmasına karşı direndi ve rehin alındı. Ancak daha sonra gerçekleşen esir değişiminde askerler serbest bırakıldı ve Zelenski tarafından ödüllendirildi.

Ukrayna’ya ulaşan uzun menzilli roketatar sistemi HIMARS, Rus ilerleyişini durdurdu ve karşı taarruz gerçekleşti. Yaz aylarında Harkov’un çevresi Rus işgalcilerden temizlendi ve bu zafer tüm dünyada şaşkınlıkla karşılandı.

ABD Abrams tankları Ukrayna’ya gönderirken, Almanya da Leopard tanklarını Doğu Avrupa’ya sevk etmeyi kabul etti. ABD yetkilileri, Ukrayna’ya 30 ile 50 arasında M1 Abrams tankı göndereceklerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler toplantısında Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya’yı soykırım yapmakla suçladı ve saygı duruşu istedi. Bu talep kabul edildi ancak Rusya Büyükelçisi, saygı duruşu sırasında salonu terk etmedi.

Letonyalı politikacı Rihards Kols, salonda küfürlü konuşarak işgal sürecindeki ölümlerden sorumlu kişilerle aynı odada bulunmak istemediğini belirtti. Kols, Rus heyetin toplantıya katılmasını ‘utanç verici’ olarak nitelendirerek savaş suçları mahkemesinde tanık olması halinde onları suçlayacağını belirtti.

Tüm bu gelişmeler, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı ve uluslararası ilişkilerde gerilime neden oldu. Ukrayna’nın direnişi ve uluslararası destek, Rusya’nın işgal planlarını sekteye uğrattı ve kriz devam etmekte. Bu önemli gelişmeler bir yıldır devam eden işgal sürecini daha karmaşık hale getirirken, dünya barışı için endişe verici bir tablo oluşturuyor.