Kürtajı savunan kadın örgütü Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için destek çağrısında bulunuyor

“Hollandalı Wow Örgütü, Suriyeli Mülteci Kadınları Destekliyor”

Kadın haklarını destekleyen “Women on Waves” (Dalgalar Üstündeki Kadınlar – WOW) örgütü, kadınların kürtaj ve doğum kontrolü hizmetlerine erişimini sağlamayı amaçlayan bir çalışma yürütmek üzere Türkiye’ye geldi. Suriyeli mülteci kadınlara destek amacıyla Türkiye’ye gelen WOW delegasyonu, İstanbul, Gaziantep ve Şanlıurfa’da toplantılar ve atölye çalışmaları düzenliyor. Bu çalışmalarda Suriyeli kadınların güvenli doğum kontrolü ve kürtaj yöntemlerine erişimleri ele alınıyor. Ayrıca mülteci kamplardaki durumları ve Türkiye ile dünyada yasal statüleri tartışılıyor.

Örgüt, 2011 yılından bu yana Türkiye’de 30 bin Suriyeli mülteci kadının doğum yaptığını belirtiyor. Özellikle tecavüz sonucu gebe kalan birçok Suriyeli mülteci kadının güvenli kürtaj hizmetine erişiminin olmadığını vurguluyor. Bu yüzden kadınların zor durumda kaldığını ve ücretsiz ve güvenli korunma yöntemlerine ve kürtaj hizmetlerine ulaşması gerektiğini belirtiyor. WOW heyeti, Türkiye’deki Suriyeli doktorlar, muhalif Suriye hükümeti yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirerek desteklerini artırmayı amaçlıyor.

Doktor Marlies Schellekens tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde her yıl 48 bin kadının güvensiz kürtaj nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. Schellekens, mülteci kamplarında tecavüze uğrayan binlerce kadının olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye’de doğum kontrolü ve kürtaja erişimin zor olmasının kadınların sağlık sorunları yaşamasına neden olduğunu vurguluyor.

WOW heyetinden Hazal Atay ise Türkiye’de medikal kürtaj ile ilgili yaşanan sıkıntıları anlatıyor. Medikal kürtaj ilaçlarının eczanelerde satışının 2012’den beri yapılmadığını ve hastanelerde de kısıtlı miktarda bu ilaçların verildiğini belirtiyor. Bu durumun kadınların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Ayrıca Fulya Pınar, Türkiye’deki kürtaj hizmetlerine erişim konusundaki sorunları kadınların duyduğu yasal endişelerle açıklıyor.

Women on Waves örgütü, geçmişte dünya genelinde kürtajın kısıtlı olduğu ülkelerde kadınlara uluslararası sularda güvenli kürtaj olanağı sunarak tanınmıştır. Özellikle Hollandalı bir doktor tarafından kurulan örgüt, kadın haklarının korunması ve kadın sağlığının desteklenmesi amacıyla çalışmalar yürütmektedir.