Küflü besinler tüketilmeden hemen atılmalı - CNN TÜRK

Küflü Besinler Hakkında Uzman Uyarısı: Tüketmeden Hemen Atın

Beslenme uzmanı Özden Örkcü, küflü gıdaların tüketiminin zararları hakkında önemli bilgiler verdi. Gıdaların çeşitli faktörlere bağlı olarak bozulabileceğini belirten Örkcü, bazı küflerin toksik özellik gösterebileceğini ve bu durumun mikotoksinler aracılığıyla olabileceğini ifade etti. Mikotoksinlerin belirli küfler tarafından oluşturulduğunu belirten Örkcü, Aspergillus, Penicillum, Alternaria, Fusarium gibi türlerin en yaygın olanlardan olduğunu dile getirdi. Depo küfünün toksik etkiye sahip olabileceğine dikkat çeken Örkcü, aflatoksinlerin özellikle bu durumda risk oluşturabileceğini söyledi.

Özden Örkcü, özellikle meyve, sebze, tahıl ürünleri, baharatlar, fındık ve kakao gibi gıdaların küfle kontamine olabileceğini ve mikotoksin içerebileceğini belirtti. Küflü gıdaların asla tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Örkcü, küfün kendisinin zehirli olmadığını ancak mikotoksinlerin zehirli olabileceğini söyledi. Aflatoksin B1 ve okratoksin A gibi kanserojen mikotoksinlerin bilindiğini aktaran Örkcü, bu tür risklerden kaçınmak isteyenlerin hemen küflü yiyecekleri atması gerektiğini belirtti. Aynı şekilde mikotoksinlerin besi hayvanlarına da zarar verebileceğini ifade eden Örkcü, hayvanlara küflü yiyeceklerin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Diyetisyen Özden Örkcü, soğuk ortamların kimyasal ve biyolojik süreçleri yavaşlattığını ve bu nedenle bazı gıdaların buzdolabında saklanması gerektiğini ifade etti. Sonuç olarak, mikotoksinlerin sağlık açısından ciddi tehlike oluşturabileceğini belirten Örkcü, küflü gıdaların tüketilmemesi ve bu tür gıdaların derhal atılması gerektiğini vurguladı. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı için hijyenik koşullarda gıdaların saklanması ve tüketilmesi gerektiğini hatırlattı. Okuyucuları bu konuda bilinçlenmeye ve dikkatli olmaya davet etti. Beslenme konusunda uzman olan Özden Örkcü’nün uyarıları önemli bir konuya dikkat çekiyor ve sağlık açısından gıda tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.