Koronavirüs: Türkiye hangi ülkeye ne kadar yardım gönderdi? - BBC.com

Koronavirüs Salgını: Türkiye’nin Yardım Gönderdiği Ülkelere Dair Detaylar – BBC.com

Türkiye, Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında pek çok ülkeye yardım malzemeleri ulaştırmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamasına göre 116 ülkenin talebi üzerine 44 ülkeye yardım gönderilmiş durumda. Türkiye, salgının başlangıcında Çin’e yardım gönderen ilk ülkelerden biriydi.

NATO müttefikleri arasında yer alan İspanya ve İtalya’ya toplam 450 bin maske gönderildi. İspanya’ya ayrıca ihracatı yasaklanmış 116 solunum cihazı da özel izinle satıldı. ABD, Birleşik Krallık, Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve Orta Doğu’nun yanı sıra Gürcistan, Azerbaycan, Kolombiya, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelere de yardım malzemeleri ulaştırıldı.

Türkiye’nin bu yardımları, cömertlik ve “yumuşak güç” boyutuyla dikkat çekiyor. Türk basınında, Batı ülkelerinin sınıfta kaldığı ve Türkiye’nin diğer ülkelere yardımlarıyla Batı’yı kıskandırdığı yorumları yapılıyor. Türkiye’nin insani yardımdaki öncü rolü ve dünya genelinde dayanışmanın önemi vurgulanıyor.

Ülkeye gönderilen tıbbi malzemeler arasında N95 maskeler, cerrahi maskeler, tulumlar, koruyucu gözlükler, siperlikler ve test kitleri bulunuyor. Türkiye’nin ulusal çıkarlarının sadece ülke sınırlarının güvenliğine bağlı olmadığı, küresel dayanışmanın önemine vurgu yapılıyor.

Türkiye, geçmişten günümüze kriz ve zor zamanlarda insanlara yardım eli uzatan bir ülke olarak tarihsel bağlamda ön plana çıkıyor. Kamuoyunda bazı eleştiriler olsa da Türkiye’nin dayanışma ve yardımlaşma kültürünü sürdürdüğü ve küresel sisteme sağlam bir şekilde entegre olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin yaptığı yardımlar sadece sembolik değil, aynı zamanda hızlı sonuçlar verebilecek nitelikte.