Koronavirüs, Türkiye'de turizm sektörünü nasıl etkiledi? - BBC.com

Koronavirüs salgını Türkiye’de turizm sektörünü nasıl vurdu? – BBC.com

TÜİK’in yayımladığı son verilere göre, Türkiye’nin turizm sektörü koronavirüs salgınından büyük zarar gördü. Nisan ayında yabancı turist sayısı yüzde 99 düştü, turizm gelirleri ise yüzde 11,4 azalarak 4,1 milyar dolara geriledi. Salgın nedeniyle alınan seyahat kısıtlamaları ve sokağa çıkma yasakları sektörü olumsuz etkiledi. Ancak, Haziran ayıyla birlikte kısıtlamaların hafifletilmesi ve uçuşların yeniden başlamasıyla sektörde hareketlilik artmaya başladı.

2020 yılında 58 milyon turist ve 41 milyar dolar gelir hedeflenirken, salgın sebebiyle bu hedeflerin gerçekleşmesi zorlaştı. Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy, Sağlık Turizm Sertifikasyon sisteminin uygulamaya konulduğunu ve Temmuz ayında tesislerin tamamen açılmasının hedeflendiğini açıkladı. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un seferlerine Haziran ayında geri dönmeleri, turizm sektöründe umut ışığı olarak görülüyor.

Dünya genelinde turizm sektörü için zor bir dönem yaşanıyor. UNWTO’nun verilerine göre uluslararası turizm faaliyetleri yüzde 22 azaldı. İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi turizm merkezleri ise yaz aylarına yayılacak olumsuz etkileri sınırlamak için önlemler alıyor. UNWTO üç farklı senaryo olasılığına işaret ediyor; Temmuz’da sınırların açılmasıyla yüzde 58 düşüş, Eylül’e kadar kısıtlamaların devamıyla yüzde 70 düşüş ve Aralık’ta kısıtlamaların kaldırılmasıyla yüzde 78 düşüş bekleniyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren turizm sektörü, yavaş da olsa yeniden canlanma sürecine girmiş durumda. Önümüzdeki dönemde alınacak önlemler ve seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle sektörün toparlanması mümkün görünüyor. Küresel ölçekte ise turizm sektörü için belirsizlikler devam ediyor ve sektör, alınacak tedbirler ve iyimser beklentilerle kademeli olarak eski gücüne kavuşabileceği umuduyla yoluna devam ediyor.