Son dakika haberi! Kilise saldırısıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı! Eğitim vermek için çiftlik aramışlar - Hürriyet

Kilise saldırısıyla ilgili şok eden detaylar ortaya çıktı: Çiftlik aramışlar!

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi’nde gerçekleşen silahlı saldırı sonucunda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybetti. Olayın ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 60 kişi gözaltına alındı. 26 şüpheli sınır dışı edilerek geri gönderme merkezine gönderildi. Bugün yoğun güvenlik önlemleri altında Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne getirilen 34 şüpheli, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi. Bu şüpheliler İstanbul Adalet Sarayı’na yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde getirildi.

Şüphelilerin savcılık ifadeleri için 18 savcı görevlendirildi ve ifade işlemleri akşam saatlerine kadar devam etti. İfadeleri alınan 34 şüpheliden 13’ü “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan, 21 şüpheli ise “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Tasarlayarak kasten öldürme” suçlarından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Şüphelilerin olaydan bir gün önce kiliseye gelerek keşif yaptıkları belirlendi. Saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler kilise girişinde Tuncer Cihan’a saldırdıktan sonra doğaçlama ateş açarak olay yerinden kaçtılar.

Saldırının azmettiricisi olarak Moldova uyruklu şüpheli Andrei Guzun’un eylemi planladığı ve DEAŞ’ın sözde sorumlusu olan Adam Khamirzaev’i etkilediği belirlendi. Çalışmalar sonucunda Andrei Guzun’un, 2018 yılından bu yana DEAŞ’ın eylemlerini yönlendirdiği tespit edildi. Diğer şüpheliler arasında DEAŞ üyelerine eğitim vermek ve silah sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiği iddia edilen bir kişi de bulunmaktadır.

Yapılan incelemelerde şüphelilerin dijital belgelerinde bomba yapımını anlatan resimler ve DEAŞ terör örgütünün sembollerinin bulunduğu tespit edildi. 25 şüpheli “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Tasarlayarak kasten öldürme” suçlarından tutuklandı, 9 şüpheli ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Şüphelilerin eylemlerine dair daha fazla detayın ortaya çıkmasıyla soruşturma devam etmektedir. Bu olay, Türkiye’nin terörle mücadelesindeki kararlılığın bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.