"Kabe figürlü görsele" gelen tepkiler LGBTİ topluluğunu nasıl hedefe dönüştürdü? - BBC.com

Kabe figürlü görsele gelen tepkiler LGBTİ topluluğunu hedef haline getirdi

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından hazırlanan sergide Kabe’nin yer aldığı bir resim, LGBTİ topluluğuna yönelik ayrımcılık iddialarına neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gözaltına alınanlar hakkında kullandığı ifadeler ve LGBTİ afişlerine el konulması tepki çekti. Bu olaylar sosyal medyada büyük yankı uyandırdı ve #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır etiketi Türkiye’de en çok konuşulan konular arasında birinci sıraya yükseldi. Beş kişi gözaltına alınırken, tutuklanan iki kişiyle ilgili protestolar düzenlendi. Bazı öğrencilerin serbest bırakılmasına rağmen, müdahale edilmeyen diğer grupların protestosu çifte standart olarak yorumlandı. Olay Twitter’da da geniş şekilde tartışıldı.

Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü’nün tepkisinin ardından, hükümete yakın bazı haber kuruluşlarının da desteğiyle resim olayı geniş kitlelere ulaştı. Sosyal medyada atılan binlerce mesajın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve beş kişi gözaltına alındı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yasal yollara başvuracaklarını açıklarken, Mil-Diyanet Sen LGBTİ derneklerinin kapatılması için dilekçe sunacaklarını belirtti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise nefreti körükleyenlerin cezalandırılacağını vurguladı.

Soylu ve Boğaziçi Üniversitesi rektörü Melih Bulu’nun yaptığı açıklamalara sosyal medyada büyük tepki geldi. Özellikle Soylu’nun “LGBT sapkını” ifadesi ve Bulu’nun silinen tweeti kullanıcılar arasında geniş şekilde eleştirildi. Twitter’da en çok konuşulan konular arasında yer alan #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır etiketiyle protestolar devam ederken, LGBTİ haklarını savunan aktivistlerden ve siyasi parti temsilcilerinden de olaya ilişkin sert açıklamalar yapıldı.

Bu olaylar arka planından gelen sorunlarla birlikte Türkiye’de geniş çapta tartışılmaya devam ediyor. Ayrımcılık ve nefret söylemiyle mücadele konusunda atılacak adımların önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki soruşturma ve tutuklamalar, ülke genelinde büyük yankı uyandırırken, olayların barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulması için gereken adımların atılması bekleniyor.