Sweltering temperatures empty Istanbul’s parks, shorelines - Daily Sabah

İstanbul’un parkları ve sahilleri, yakıcı sıcaklar nedeniyle boşaldı. – Daily Sabah

İstanbul’da, son derece yüksek sıcaklıklar ve artan nem seviyeleri kıyı bölgelerinde ve parklarda belirgin bir sakinliğe neden oldu.

Meteorolojik verilere göre, şehri etkileyen bunaltıcı sıcaklık, hafta boyunca 33-36 derece arasında seyretmesi beklenen sıcaklıklarla devam ediyor.

Sıcaklıktan muzdarip olan İstanbul sakinleri, terlemeyi önlemek için evlerde veya klimalı alanlarda kalmayı tercih ediyor.

Aşırı sıcak ve yüksek nem nedeniyle İstanbul’un popüler yaz mekanları, kıyı bölgeleri ve yeşil alanlar dahil, sessiz kalmaya devam ediyor.

Avcılar sahilinde ve Avcılar’daki Küçükçekmece Gölü kıyılarında terkedilmişti. Birkaç kişi sahildeki yeşil alanlarda serinlemeye çalışırken, kıyıdaki işletmeler de boş görünüyordu.

Karaköy ve Eminönü’nde bazı ziyaretçiler güneşten şemsiyelerle korunmaya çalıştı. Sıcaktan kaçanlar rahatlatıcı gölgeli veya kapalı alanlarda huzur buldular.

Sarayburnu plajındaki az sayıda insan, serin Bosporus sularında serinlemek için bir dalış yaptı. Yüzdükten sonra, ağaçların gölgesi ve yeşil alanlarda zaman geçirdiler.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre şehirdeki nem seviyesinin gece yüzde 81’e kadar çıkması bekleniyor.

Mevsimsel normların 4 ila 8 derece üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar, saat 11.00 ile 16.00 arasındaki en sıcak saatlerde dikkatli olmaları ve önlem almaları konusunda uyarılıyor.

Son raporlar, sadece İstanbul’un değil, neredeyse tüm büyük metropollerin dünya çapında benzer sorunlarla boğuştuğunu gösteriyor. Bu sıcaklık artışı, devam eden iklim değişikliği sebebiyle dünya genelinde şehirlerin rekor sıcaklıklarla karşı karşıya kalmasının bir parçası.

Olağanüstü hava koşulları, kentsel altyapıyı zorlarken, halk sağlığını etkiliyor ve etkili iklim eylemi ve uyum stratejileri için acil çağrılara neden oluyor.

Uzmanlar, İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki rekor yüksek sıcaklıkları devam eden iklim kriziyle ilişkilendiriyorlar.

Küresel ısınmanın artmasıyla iklim değişikliğine bağlı olarak, kentsel alanlar daha sık ve yoğun olarak aşırı sıcaklık olayları yaşamaktadır. Bu eğilim, şehir kaynaklarını zorlamakta, sağlık risklerini artırmakta ve kapsamlı iklim değiştirme ve uyum çabalarının acil bir şekilde gerekliliğini vurgulamaktadır.