Istanbul's butterfly heaven features unique species, special climate | Daily Sabah - Daily Sabah

İstanbul’un kelebek cenneti eşsiz türleri ve özel iklimiyle öne çıkıyor | Daily Sabah

Türk bir kadını, Birleşik Krallık’taki bir kelebek bahçesinde yaptığı bir gezi, özel iklim koşullarıyla kendi kelebek çiftliğini kurmaya ilham verdi. Çiğdem Ünlü, başka ülkelerdeki güzel kelebek bahçelerini gördükten sonra 2013 yılında İstanbul’un Beykoz ilçesindeki çiftliğinde kendi kelebek çiftliğini oluşturmaya karar verdi. Bugün, çiftlik yaklaşık 800 renkli kanatlı güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Ünlü, ziyaretçileri çiftlikte ağırlıyor ve onlara kelebeklerin muhteşem renk cümbüşünü sunarak gözlerini bayram ettirmelerine izin veriyor. Bunun için bahçede tropik bir iklim yaratarak 15 farklı kelebek türüne özel bir bakım gösteriyor. Bahçedeki sıcaklık her zaman 28 derece Celsius (82 derece Fahrenheit) olarak tutulurken nem oranı da %80 seviyesinde tutulmaktadır.

Ünlü, yurtdışı ziyaretlerinde kelebek bahçeleriyle karşılaştığını belirtti. “İlk olarak Shakespeare’in doğduğu ve harika eserlerini yazdığı Stratford’taki kelebek bahçesini gördük. ‘Bunu Türkiye’de de yapmalıyız’ dedik,” diye konuştu. Ünlü, Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte, “Both of environmentalists,” “Bizler çevreciyiz,” dedi. “Çocukların alışveriş merkezlerinden uzak olabileceği, doğal çevreyi tanıyabileceği, kelebeklerin güzelliğine tanıklık edebileceği ve kelebeklerin bizlere ne gibi faydaları olduğunu öğrenebileceği bir çiftlik kurmaya karar verdik.”

Ünlü, çiftliği kurmak için uzun aşamalardan geçtiklerini ve ardından iki yıl boyunca çalıştıklarını ve İstanbul’a, Beykoz’a ilk kelebeklerini getirdiklerini belirtti. Kelebekler için sağlıklı bir yaşamı sağlamak için oluşturdukları doğal çevrenin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Ünlü, çiftliğin açık alanının 4-5 dönüm (~1.62-2 hektar) arasında olduğunu, kelebek bahçesinin yaklaşık 500 metrekarelik (~5,382 feet kare) bir alana sahip olduğunu söyledi.

Ünlü “Dünya genelinde kelebek bahçelerinde, canlı renkleri, güzel şekilleri ve büyük kanatları nedeniyle tropikal kelebekler sergilenir. Bunun için tropikal bir iklim yaratmalısınız. Bu yer özel olarak 28 derece sıcaklık ve yaklaşık %80 nemle iklimlendirildi,” dedi. Ayrıca “Bitkiler aynı zamanda kelebeklerin beslenmesi için uygun ve kürklülerin sevdiği bitkiler de dahil. Yurtdışından ve Anadolu’dan bitkiler var. Birçok ağaç türümüz de var. Bunlar hem kelebeklerin hem de kürklülerin sevdiği ağaçlardır” dedi.Ünlü, çiftlikte 15 kelebek türü olduğunu ve bu sayının pupadanın durumuna göre değişebileceğini açıkladı. Ayrıca çiftlikte her 15 günde bir yeni pupalar olduğunu belirtti.
____________________________________________________________________________________________________________________
Ünlü, çiftliğin yılda yaklaşık 200.000 ziyaretçi ağırladığını ve diğer benzer bahçelere kıyasla farklı bir şey sunduğunu belirtti. Ünlü, ziyaret eden çocuklar için “Kelebeğin Hikayesi” adlı bir film sergilediklerini ve ardından bu yaratıkların ekosistem için faydalarını açıkladıklarını söyledi. Kelebeklerin, arılar gibi bitkilerin üremesine yardımcı olduğunu belirtti. “Kelebekler olmadan hiçbirimiz hayatta kalamayız. Çevreye verdiğimiz zararlarla, doğalarını ve yaşam alanlarını yok ediyoruz. Zirai ilaçlar olarak kullanılan kimyasal zararlılar da tıpkı uğur böcekleri, karıncalar, arılar ve kelebekler gibi öldürüyor,” dedi. “Bu noktada yapılması gereken en önemli şey halkın farkındalığını artırmaktır. Ve bunun için eğitim gerekmektedir. Bu konunun okullarda öğretilmesi özellikle bu bilinç yaratılacaktır.”

Ünlü, çiftlikte Türkiye’de zor bulunan türleri sergilemek istediklerini belirtti. Kelebeklerin saf, güzel, sanatsal, çok güçlü ve önemli yaratıklar olduğunun altını çizdi. “Örneğin, 3.500 kilometre (2.174 mil) göç edebilen kelebekler vardır. Amerika’da, Monark kelebekleri Kanada’dan Meksika’ya 3.500 kilometre yolculuk yapabilir. Düşünebiliyor musunuz, kuşlar gibi uçabilirler. Ama bunun yanı sıra doğa için de çok faydalıdırlar,” dedi. Ünlü, “Çiçekten çiçeğe konarak, bitki tozunu taşıdıkları için bitkilerin çoğalmasını sağlarlar.” dedi.