Fake luxuries supplant tradition in Istanbul's Grand Bazaar - Fashionnetwork USA

İstanbul’un Kapalıçarşı’sında Gelenek yerine Sahte Lüksler Yerine Getirildi – UK Moda Ağı

İstanbul’ın Kapalı Çarşısı’nda, uygun fiyatlı markalı parfümler ve sahte lüks çantalar, geleneksel tüccarların pazar yerini karakterinden soyduğunu söylüyor. Osmanlı dönemi pazar yerinin boyalı tavanlarının altında Türk el sanatlarıyla dolu olduğu yerde şimdi, Hasim Gureli tarafından işletilen zarif halı dükkanı sahte tasarımlarla çevrili durumda. Kapalı Çarşı’nın eski tüccarları arasında birçok kişi, labirent gibi geçitlerle dolu küçük atölyelerin anılarına sahip olsalar da, yeraltı yollarını sahte kopyalardan dolayı kızgın olduklarını belirtiyorlar. Çantacılık yapan bir esnaf olan Florence Heilbronn-Ogutgen, 1998’den beri pazarda olan bir dükkan sahibi olarak, ustaların, şüpheli taklitlerle yarış karşısında artık “hayatta kalamadığını” düşünüyor. “Bu günlerde, en iyi butikler sahte olanlar!” dedi. “Sadece onlar ayda 10.000 ile 15.000 dolar arasında ana geçitte kiralık kalabiliyorlar. Çarşı ruhunu kaybetti.”

Yaklaşık altı yüz yıllık Kapalı Çarşı, birçok turisti her yıl kendine çekiyor – çoğu ucuz lüks vaadi ile. 36 yaşındaki Kemal, adının kontrol edilme korkusu nedeniyle soyadını vermekte tereddüt ederek, “Bütün Avrupa buraya geliyor! Hatta futbolcu eşleri bile geldi,” diye konuştu. Kemal, Türkiye’de üretilen taklit mallarını 15 yıl satarak geçimini sağladı, ancak lüks sahte ürünler Kapalı Çarşı’nın kutsal dükkanlarını birer birer ele geçirmeye başladı.

Ticaret, küçük satıcılarından Avrupa Birliği’ne sahte ürünlerini ihraç eden üreticilere kadar geniş bir ekonomiyi destekliyor. “Çok yüksek karlar elde ediyorlar. Kapalı Çarşı’da binlerce dolara satılan el çantalarını görebilirsiniz,” dedi Dilara Bural, Bath Üniversitesi’nde kriminolog. Organize suç olabilir, “ancak birkaç plan yaparak, Türkiye’deki tüm taklit suçlarının organize suçlarla ilişkili olduğunu genel olarak söyleyemeyiz. Bu doğru değil,” ifadeleriyle vurguladı.

Kapalı Çarşı’nın yönetim kurulundan bir sözcü, “İstanbul polisinin dükkânlar üzerinde sık sık denetimler yaptığını” iddia ederken, 2.5 metre karelik satış mağazasının önünde duran ve ayda 1.000 dolara kiraladığı dükkândan Murat, denetimlerden “her gün” endişe duyduğunu söylüyor. 2018’de, polislerin işletmelerine baskın yaptığına tanık olan 27 yaşındaki dükkân sahibi, bu olayın ardından hemen tekrar ticaretine başladı. “Başka seçeneğim yok,” dedi.