Hagia Sophia celebrates 4 years as mosque with 25 million visitors - turkiyetoday.com

İstanbul’un Ayasofya Camii olarak 4. yılını 25 milyon ziyaretçi ile kutluyor

İstanbul’daki tarihi bir simge olan Ayasofya, ibadete açılmasından bu yana dört yıl boyunca dikkat çekici bir ziyaretçi sayısına ulaştı.

24 Temmuz 2020’de Türkiye Danıştayı, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren 1934 kabine kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’yı tekrar ibadete açma kararnamesini imzalayarak, 86 yıllık müze statüsünü sonlandırdı.

Ayasofya’nın ise tekrar ibadete açılmasından bu yana yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyle ağırlandığı bildirildi. Bu sayı, 21 Avrupa ülkesinin nüfusunu aşmaktadır. İstanbul Başmüftüsü Ahmet Akturkoglu, “Ayasofya, camiye dönüştürülmesinden bu yana İstanbul’un en önemli sembollerinden biri olmuştur.” dedi ve dünyanın dört bir yanından Müslüman ve Müslüman olmayan ziyaretçilerin sürekli akınına dikkat çekti.

Akturkoglu, Ayasofya’da düzenlenen çeşitli etkinlikler hakkında detaylı bilgi vererek, “Hafta sonları Sahih al-Buhari ve İrfan dersleri ile özel programlar düzenliyoruz. Ayrıca, dini gecelerde özel törenler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde Kur’an eğitimi sertifika törenleri düzenliyoruz.” dedi.

Ayasofya, orijinal olarak 916 yıl boyunca kilise olarak hizmet vermiş ve ardından 1453’teki Osmanlı fethinden bu yana cami olarak kullanılmıştır. 1934’te müze olarak hizmet vermiş ve ancak son dönemde tekrar ibadet yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bu karar, Ayasofya’ya yeniden ilgi ve saygı getirmiş, günde ortalama 50.000 ziyaretçiyle yıllık 6-7 milyon ziyaretçi oranına ulaşılmıştır.

Akturkoglu, Ayasofya’da önemli sayıda dini dönüşüm töreninin yapıldığını belirtti ve her gün bir veya iki kişinin camiye Müslüman olarak döndüğünü ifade etti. Ziyaretçi akınına karşı başta kültürel ve dini bilgiler sunan rehberler olmak üzere 50 kişilik bir ekip çalışarak ziyaretçileri yönlendirmekte ve cami içinde düzgün bir şekilde ibadet etmelerine yardımcı olmaktadır.