İstanbul'da ortak matematik sınavı sona erdi - Hürriyet

İstanbul’da ortak matematik sınavı tamamlandı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bugün il genelindeki tüm okullarda yaklaşık 220 bin 7’nci sınıf öğrencisine ortak matematik testi uyguladı. Tam gün eğitim yapılan okullarda sınav 11.00’de başlayıp 11.40’ta sonlandı, ikili eğitim yapılan okullarda ise öğlenci grupları için sınavlar 14.30’da başlayıp 15.10’da bitti. Ortak matematik testinde yaklaşık 200 bin öğrenci 20 soruyla karşılaştı ve 40 dakika süre verildi. Farklı zaman dilimlerinde girenlere aynı zorluk düzeyinde ayrı sorular hazırlandı.

Sınav uygulamasıyla ilgili bir ilköğretim okulu müdürü, sınav öncesinde hazırlıkların 7.30’da başladığını ve öğrencilere soruların nasıl sunulacağı konusunda toplantılar yapıldığını belirtti. Sınavın başlamasıyla öğretmenlere soruları yaymamaları gerektiğine dair bir sözleşme imzalatıldı ve matematik öğretmenleri sınavda görev almadı. Sorunsuz bir süreç yaşandığına dikkat çeken müdür, bu uygulamanın eşitlik sağlamak adına önemli olduğunu vurguladı.

Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı, sınavdaki soruların müfredatla uyumlu olduğunu belirtti. Sınavda yer alan soruların örnek sorularla örtüştüğünü ve öğrencilerin matematik becerilerini sorgulayan, önceki yıllardaki kazanımlarını ölçen sorulardan oluştuğunu ifade etti.

Sınava giremeyen öğrenciler için 8 Kasım tarihinde mazeret sınavları düzenlenecek ve bu sınavlar, okulda yapılan ortak sınavların yerine geçecek. Okullar, öğrencilere ayrıca açık uçlu sınav yapmayacak.

Öğrencilerin eşit ve adil bir şekilde değerlendirildiği bu uygulamanın eğitimdeki eşitsizlikleri azaltmaya yardımcı olacağı belirtiliyor. Öğrenciler, okuduğunu anlama ve matematik becerileri konusunda kendilerini test etme fırsatı bulurken, sınavın içerik ve düzeyinin öğrencilerin matematiksel terimleri ve çözüm aşamalarını kullanmalarını sağladığı gözlemlenmekte. Sinav sonuçlarına göre öğrenciler, eğitim hayatlarında daha ileriye doğru bir adım atmış olacaklar.