Istanbul Park seeks 2026 return - pitpass.com

İstanbul Park, 2026 dönüşü için arayışta – pitpass.com

Türkiye’nin İstanbul Park pistindeki yeni işletmeci, 2026 yılına kadar F1’i pistine geri getirmeyi hedefliyor. Habertürk’te yer alan habere göre, Lale Cander’in Pirelli’nin Türkiye operasyonunun başkanı olduğu Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş., 118 milyon dolar değerindeki anlaşmayla birlikte önümüzdeki 30 yıl boyunca pisti işletme hakkını kazandı. Pist ilk kez 2005 yılında F1’e ev sahipliği yapmış ancak 2011 etkinliğinden sonra yeni bir anlaşmaya varılamadığı için takvimden çıkarılmıştı. Organizatörler yüksek olan ev sahipliği ücretini gerekçe gösterirken, Bernie Ecclestone ise etkinliği düşük karlılık sebebiyle kötü tanıtım yapmamakla suçlamıştı. 2013 yılında Tuzla’da bir yarış düzenleme planı da hükümetin anlaşmayı güvence altına alacak parayı vermemesi sebebiyle suya düşmüştü.

Pist, 2020 ve 2021 yıllarında Liberty Media tarafından değerli bir yarış takvimi oluşturma ihtiyacıyla, birçok piste kısmen uygulanır hale getirilmişti ancak yeterli seviyede izleyici çekememesi sebebiyle tekrar takvimden çıkarılmıştı. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, F1’in yanı sıra Dünya Ralli Şampiyonası’nın da Türkiye’ye geri dönmesini isteğini gizlemedi ve geçtiğimiz ay FIA başkanı Mohammed ben Sulayem ile bu olasılığı tartışmak üzere bir araya geldi. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Mart ayında, işletmecinin 2026’ya kadar Türkiye’ye F1’i geri getirebilecek en yetenekli teklif sahibine gideceğini belirtti ve yeni işletmeciye anlaşma sağlaması için bir ay süre verildi. Pistin 2026’dan itibaren herhangi bir yıl F1’e ev sahipliği yapmaması durumunda, yeni işletmeci yönetim kuruluşuna ev sahipliği kontrat ücretinin %25’ini ödemek zorunda kalacak.

Diğer yandan, yeni işletmeci, alışveriş merkezleri ve eğlence mekanları ile pistin tesislerini yenileme hakkı verildi… Bu, Liberty Media’yı çekebilecek bir hamle olabilir. Habertürk’e göre, sporun sahiplerinin temsilcilerinin İstanbul’u Ramazan Bayramı’ndan sonra ziyaret ederek pisti inceleyeceği belirtiliyor.