Gender-segregated education in Istanbul school sparks debate - Hurriyet Daily News

Istanbul Okulunda Cinsiyet Ayrımlı Eğitim Tartışmaları Başlattı – Hürriyet Daily News

İstanbul’un merkezinde bulunan Akşemsettin Anadolu İmam Hatip Lisesi’deki yöneticiler, cinsiyetler arasında ayrım yapmaya başladı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü başkanı Muammer Yıldız, 28 Ekim’de yaptığı açıklamada, bu uygulamanın “fiziki ihtiyaçlardan dolayı” gerektiğini belirtti ve Esenler ilçesindeki okulların yaklaşık yüzde 75’inin iki vardiya halinde eğitim verdiğini söyledi. Bahsi geçen okulun ise bu vardiya ayrımını cinsiyet temelinde uyguladığını belirtti.

Ancak, bu adım tek cinsiyet eğitimi konusunda taze bir tartışmayı beraberinde getirdi ve ülke genelindeki okulların “laik” karakteri tekrar gündeme geldi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) geçtiğimiz ay, beşinci sınıf ve üst sınıflara devam eden kız öğrencilere başörtüsü takma izni veren hükümet kararını iptal etmek için Danıştay’a suç duyurusunda bulundu. Kamu okullarındaki kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yapan bir hükümet kararnamesi 27 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlandı ve 10 yaşındaki kız öğrencilere başörtüsü takarak derslere katılma izni verdi.

TBB, eğitim hakkının laiklik ilkesi ile çelişebileceğini savundu ve yönetmeliğin iptal edilmesini talep etti. Türkiye’nin medeni kanununu ihlal ettiğini vurgulayarak yetişkinlik yaşının 18 olduğunu hatırlattı.

1 Ekim’de, başka bir öğretmenler sendikası olan Eğitim-İş de yönetmeliğe karşı suç duyurusunda bulundu ve iptalini talep etti. Hükümetin bu adımının ardından, muhafazakar görüşlere sahip bir eğitim sektörü sendikası olan Eğitim-Bir-Sen, karma eğitimin tamamen kaldırılmasını talep etti ve aynı zamanda erkekler için kravat zorunluluğuna karşı özgürlük çağrısında bulundu.

Şimdiye kadar, yalnızca mesleki İslam okullarına kayıtlı olan kız öğrencilerin sınıfa başörtüsü takmalarına izin veriliyordu. Akşemsettin okulundaki öğrenci velileri, tek cinsiyet eğitimi kararını onayladı. Yıldız, talebi karşılamak için okulun yeni ve daha büyük bir yere taşınacağını veya ek tesislerin inşa edileceğini belirtti. İstanbul’daki okulların il başkanı, koşullar düzeldiğinde okulun karma eğitime geri döneceğini söyledi. Ancak, ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin bu duruma kesinlikle karşı çıktı. Tekin, yaptığı açıklamada, “Bu başka türlü açıklanamaz, sadece bağnazlık ve geri yanlılıktan başka bir şeye dayanamaz,” dedi.