29 detained in house raids in İstanbul over May Day protests: minister - TurkishMinute

İstanbul Mahkemesi, kalan 25 Mayıs Dayak protestolarını serbest bırakma emri verdi – TurkishMinute

İstanbul Merkez için yapılan bir açıklamada Çarşamba günü, 30 kişinin yargılandığı duruşma sona erdi. Bu kişilerden 25’i tutuklu olarak yargılanıyordu ve bu kişilerin serbest bırakıldığı belirtildi. Bu duruşmanın sonunda, 25 protestocu serbest bırakıldı ve 1 Mayıs’ta gözaltına alınan 200 kişinin tamamı serbest bırakıldı.

1 Mayıs’ta İstanbul’un Saraçhane mahallesinden Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 200 gösterici gözaltına alındı. Polis, göstericileri Taksim’e gitmelerine izin vermediği gerekçesiyle birçok kişiyi tutukladı. Mahkemeye getirilen tutuklular, 1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümeye çalışmaları nedeniyle suçlandılar. Diğer sanıklar ve avukatları da duruşmada hazır bulundular.

Mahkemede savunma yapan Alev Palo, polisin gaz ve plastik mermilerle müdahalesinden bahsetti. Diğer sanık Ayşe Beliz İnce ise herhangi bir suç işlemediğini iddia etti. Bekir Arslan, CHP lideri Özgür Özel’in çağrısı üzerine Saraçhane’ye geldiğini ve polise zarar vermek gibi bir niyetinin olmadığını belirtti.

1 Mayıs protestocuları, polis memurlarının görevlerini yapmalarına engel olmak, yasa dışı bir toplantıya ve yürüyüşe katılmak, uyarılara rağmen dağılmamak gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldılar. Şubede, protestocular için üç yıldan dokuz aydan 13 yıldan altı aya kadar hapis cezaları talep edildi.

Sonraki duruşma 25 Aralık’ta yapılacaktır. 1 Mayıs öncesi İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği, güvenlik endişeleri nedeniyle Taksim’de herhangi bir gösteriye izin verilmeyeceğini duyurdu. Bu karara muhalefet partileri, sendikalar ve sivil toplum grupları karşı çıkarak yasağın “anayasaya aykırı” olduğunu belirttiler.

Taksim Meydanı’nın sembolik önemi, 1977 yılında 34 kişinin bilinmeyen kişiler tarafından öldürülmesinden kaynaklanmaktadır. Taksim Meydanı, 2013’ten bu yana 1 Mayıs’a kadar hükümet ile sendikalar arasında gerilim ve çatışmanın konusu olmuştur.етим. Güvenlik endişeleri nedeniyle 2013’te tekrar gösterilere kapatılmıştır.