İstanbul court issues stay on revocation of Açık Radyo’s broadcasting license - TurkishMinute

İstanbul Mahkemesi, Açık Radyo’nun yayın lisansının iptaline ilişkin karara durdurma kararı verdi

Son günlerde uluslararası basın ve insan hakları örgütlerinin eleştirileriyle karşı karşıya kalan bağımsız radyo istasyonu Açık Radyo’nun yayın lisansının iptal edilmesine ilişkin tartışmalı kararın durdurulmasına ilişkin bir açıklama yayınlayan İstanbul mahkemesi, radyo istasyonu tarafından duyuruldu.
Çarşamba günü web sitesinde yer alan açıklamada Açık Radyo, İstanbul idari mahkemesinin, radyo ve televizyon yayınları denetleme kurumu RTÜK’ün yayın lisansını iptal etme kararını durdurduğunu belirtti.
Mahkeme, Açık Radyo’nun savunmasını sunana kadar lisansın iptalinden radyo istasyonuna gelebilecek “geri dönüşü olmayan zarara” dikkate alarak kararını verdi. Açık Radyo, işlemlerini sürdürürken mahkeme kararını RTÜK’e bildirdi. Ancak RTÜK’ün mahkemenin kararına karşı çıkma hakkı bulunmaktadır.
RTÜK geçtiğimiz hafta, Açık Radyo’nun Yayın lisansını, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde Ermenilerin kitlesel olarak katledilmesine atıfta bulunulması nedeniyle iptal etmişti. Bu gelişme, radyo istasyonunun dinleyicileri, gazeteciler ve hak aktivistleri arasında “sansür” olarak kabul edilen bir eylem oluşturması nedeniyle hayal kırıklığı ve öfkeye yol açmıştı.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve birçok basın özgürlüğü örgütü, Türk hükümetine, Açık Radyo’nun lisansını yeniden yürürlüğe koymasını ve hareketi ifade özgürlüğüne ve medya özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak nitelerken bu hafta ortak bir açıklama yayımladılar.
Türkiye’nin uzun yıllardır basın özgürlüğü konusunda kötü bir sicile sahip olduğu bilinmektedir. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle RSF’nin yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde (World Press Freedom Index) Türkiye, 180 ülke arasında 158. sırada yer almaktadır.
Açık Radyo, 1995 yılında kurulan bir bölgesel radyo istasyonu olup o tarihten beri İstanbul’dan yayın yapmaktadır ve kaliteli içeriği ve çeşitli programlarıyla takdir toplamaktadır. Türkiye’de muhalefet yanlısı veya bağımsız haber istasyonlarının RTÜK tarafından uygulanan yaptırımlarla yayınlarına kısıtlamalar getirmesi yaygın bir durumdur.
Temmuz 2016’da yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından Türk hükümeti, terör bağlantılı olduklarını iddia ettiği veya terörist propagandada bulundukları öne sürülen yaklaşık 200 medya kuruluşunu kapatmıştır. Darbe sonrası baskı operasyonu, dünyada Çin’den sonra en çok gazeteci hapis cezası uygulayan Türkiye’yi kısa bir süre için ikinci sıraya yerleştirmiştir.