Explosive-laden jet ski discovered off Istanbul coast linked to Ukraine - Army Recognition

İstanbul kıyılarında bulunan patlayıcı yüklü jet ski Ukrayna ile bağlantılı – Army Recognition

Milliyet tarafından 25 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan bilgilere göre, patlayıcı dolu bir jet ski, bir deniz insansız hava aracına dönüştürülmüş şekilde İstanbul’un Avrupa yakasındaki bir plaj yakınında keşfedildi. Türk Deniz Kuvvetleri uzmanları başarıyla cihazı etkisiz hale getirdi ve karaya getirdi.

25 Temmuz sabahı Çatalca Plajı yakınında bulunan jet ski, patlayıcılarla dolu olarak bulundu. Jet ski’nin kamikaze drone’a dönüştürüldüğü düşünülmekte olup, bu cihazların daha önce Kırım’daki Karadeniz Filo hedeflerine saldırılar için kullanılmış olan Ukrayna’ya ait olduğu düşünülmektedir.

Jet ski’nin muhtemelen bu ay başında Novorossiysk’e yapılan Ukrayna saldırısında kaybolmuş olabileceği belirtiliyor. Türk Deniz Kuvvetleri uzmanları ve bomba teknisyenleri, jet ski’yi güvence altına almadan önce plajı çevreledi ve karaya getirdi. Jet ski’nin, patlayıcıların yanı sıra birkaç kamera ile donatıldığı belirtildi.

Kyiv’in Rus gemilerine ve tesislerine saldırılar için farklı tipte insansız botlar kullandığı dikkat çekiyor, SBU, HUR ve Ukrayna Donanması tarafından farklı modeller kullanılıyor.

Ukraynalı İHA’lar

Ukrayna, deniz operasyonlarında çeşitli tiplerde insansız yüzey araçları (IYA) kullanmıştır. En önemli IYA’larından biri, Karadeniz’de Rus gemilerini hedef almada etkili olan Magura V5’tir.

Magura V5’in 800 kilometre menzile sahip olması ve saate kadar hızlara ulaşabilmesi öne çıkıyor. Keşif, gözetleme ve doğrudan saldırılar için kullanılan bu IYA, genellikle savunmaları aşmak için “sürüler halinde” hareket etmektedir.

Başka bir IYA ise Sea Baby’dir, radar için neredeyse görünmez olarak tasarlanmıştır ve 850 kilogram patlayıcı taşıyabilir. Bu IYA’nın saatte 90 kilometreye kadar çıkabilen üst hızı vardır ve 1.000 kilometreye kadar yol yapabilir.

Sea Baby, GPS ve ataletsel seyrüsefer sistemleri (INS) dahil olmak üzere çeşitli seyir sistemleri ile donatılmış olup, belirli hedefleri tanımlamak ve saldırmak için programlanabilir.

Bu IYA’lar, Sevastopol’daki Rus deniz üssüne yönelik hedefleme ve Kerç Köprüsü gibi önemli Rus altyapısına saldırılar da dahil olmak üzere çeşitli operasyonlarda etkili bir şekilde kullanılmışlardır.