Istanbul to launch first-ever Trade and Investment Cooperation Forum

İstanbul, İlk Kez Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu’nu Başlatıyor – AzerNews.Az

İstanbul, 7-9 Kasım 2024 tarihleri arasında Türkçe konuşan ülkelerin ilk Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu ve Sergisi’ne ev sahipliği yapacak. Azernews’in haberine göre bu olay, Türk Ticaret Fuarı olarak da bilinen, ROK International Consulting tarafından Türk Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenecek.

Azerbaycanlı bir avukat olan ve ROK International Consulting’in başında bulunan Aygun Aliyeva liderliğinde gerçekleşecek olan bu büyük etkinlik için, “Türk Devletlerinin Ekonomik Gücü ve Türk Ticaret Fuarı’nın Sunmuş Olduğu Fırsatlar” adlı özel bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Türkçe konuşan dünyadan önemli kişilikleri bir araya getirdi. Katılımcılar arasında Omer Kocaman, Türk Devletleri Teşkilatı (OTS) Genel Sekreter Yardımcısı Adem Kula, Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Genel Sekreteri Javid Abdullayev, Türkiye’deki Azerbaycan Ticaret Misyonu Başavukatı Sherzad Abdunazarov, İstanbul’da görevli Özbekistan Konsolos Genel ve Türkçe konuşan ülkelerden ticaret misyonu liderleri ve şirket temsilcileri bulunuyordu.

Omer Kocaman, OTS’nin stratejik vizyonu hakkında konuşarak üye devletlerin “Türk Dünyası 2040” stratejisine ve 2026 için ortak bir yol haritasına nasıl çalıştıklarını paylaştı. Kocaman, Türk dünyasının birleşik satın alma gücünün 4 trilyon doları aştığını, toplam nüfusunun yaklaşık 170 milyon olduğunu belirtti. Ayrıca OTS içi ticaretin 50 milyar doları geçtiğini ve bu rakamın 100 milyar dolara çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Kocaman, bu büyümeyi sadece söylemler değil, gerçek projeler vasıtasıyla gerçekleştirdiklerini kabul etti.

Özbekistan Başkonsolosu Sherzad Abdunazarov, Türk Ticaret Fuarı’nın Türk dünyasının birliğini ve gücünü sergileme açısından önemini vurguladı. Azerbaycan Ticaret Misyonu Başavukatı Javid Abdullayev ise geçen yıl 45 milyar doları bulan Azerbaycan’ın dış ticaret hacmi hakkında konuştu. Azerbaycan’da girişimciler ve yatırımcılar için uygun koşullara vurgu yaparak, Garabagh ve Doğu Zangazur’un yeni kurtarılmış bölgelerindeki fırsatlara odaklandı. Abdullayev, “Akıllı Şehir” ve “Akıllı Köy” projeleri, “Yeşil Enerji Bölgesi”nin gelişimi ve Ağdam ve Araz Vadisi Ekonomik Bölgeleri ile çeşitli endüstriyel park teşviklerinin oluşturulması hakkında detaylar sundu. Ticaret Temsilciliği tarafından hazırlanan bir video, bu yatırım fırsatlarını ve gelişmeleri sergiledi.

ROK International Consulting’in başında bulunan Aygun Aliyeva, Türk Ticaret Fuarı hakkında konuşarak, bu fuarın Türk devletleri arasında güçlü ticaret bağlantıları oluşturmadaki rolüne vurgu yaptı. Doğu ve Batı’nın kavşağında olan bu devletlerin, toplam 1.9 trilyon dolar değerinde bir ekonomiye ve zengin doğal kaynaklara sahip olduğuna dikkat çekti. Fuar, OTS ülkeleri arasında ticaret, endüstri, yatırım, teknoloji ve hizmetlerde büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor ve devlet kurumlarınca destekleniyor.

Etkinlik, Türk Ticaret Fuarı’nın Türk devletleri arasında güçlü ticaret köprüleri inşa edeceği ve gelecekteki iş birliğini teşvik edeceği konusunda yapılan tartışmalarla sona erdi.