İskoçya: 32 yaşındaki Maliye Bakanı Forbes başbakanlık için adaylığını koydu - Euronews

İskoçya Maliye Bakanı Forbes Başbakanlık İçin Adaylığını Koydu

İskoçya Maliye Bakanı Kate Forbes, İskoç Ulusal Partisi (SNP) liderliği ve başbakanlık için aday olduğunu duyurdu. 32 yaşındaki Forbes, Cambridge ve Edinburgh Üniversiteleri’nde tarih eğitimi almış olup, bankacılık sektöründe muhasebeci olarak çalışmıştır. 2016’da İskoç parlamentosuna seçilen ve 2020’de maliye bakanı olan Forbes, Sturgeon’un beklenmedik istifasının ardından liderlik yarışına dahil oldu.

Sturgeon’un istifası, SNP içinde bağımsızlık mücadelesi üzerinde soru işaretleri yaratmıştır. 2014’teki bağımsızlık referandumundan sonra ikinci bir referandum girişimleri İngiliz parlamentosu tarafından engellenmişti. Sturgeon, 2023 sonunda bağımsızlık referandumuna gitmeyi planladıklarını duyurmuştu.

Forbes, Twitter üzerinden yaptığı video mesajında, “Ulusumuzun kendi kaderini belirleyememesini izleyemem, cesur ve enerjik bir liderliğe ihtiyacımız var.” dedi. Galce konuşabilen Forbes, sağlık bakanı Humza Yousaf ve eski bakan Ash Regan ile liderlik yarışına girecek.

SNP üyeleri, yeni liderlerini 6 haftalık bir oylama sürecinden sonra seçecekler. Bu sürecin sona ermesiyle parti liderliğini şu anda Sturgeon yürütmektedir. Kate Forbes, SNP üyelerine İskoçya için daha iyi bir gelecek vaat etti ve liderlik için kendisine güvenmeleri gerektiğini belirtti.

Forbes, İskoç hükümetini cinsiyet reformu yasası konusunda acele etmemeye çağırarak, üst düzey siyasetçiler arasında önemli bir konuma sahipti. Yasa geçen aralıkta onaylanmış ancak İngiliz hükümetinin onayına takılmıştı.

Kate Forbes’un liderlik yarışına dahil olmasıyla SNP liderlik yarışı üç aday arasında devam etmektedir. Forbes, genç ve enerjik bir liderlik anlayışıyla partinin ve ülkenin geleceği için umut vaat etmektedir. İskoçya’nın bağımsızlık mücadelesinde nasıl bir yol izleyeceği, yeni liderin belirlenmesiyle şekillenecektir. SNP üyeleri, kendilerine daha iyi bir gelecek vaat eden liderlerini seçmek için 27 Mart’a kadar oy kullanabilecekler. bu kritik süreçte, İskoçya’nın siyasi geleceği için önemli bir dönemeç beklenmektedir.