İngiliz Gazeteci Türk Estetik Doktorunu Skandal İfşa Etti

İngiltere’nin ünlü tabloid gazetelerinden The Sun, Türkiye’den İngiltere’ye gelen bir estetik doktorunun, “Brazilian Lift” adı verilen kalça kaldırma operasyonu gibi çeşitli estetik ameliyatları indirimli fiyatlarla pazarlamak için yapılan tanıtım gezilerinde rahatsız edici davranışlarda bulunduğunu ortaya çıkardı. Bir İngiliz gazeteci, kimliğini gizleyerek Londra’daki Regent’s Park’ta bulunan Holiday Inn otelinde düzenlenen Ekol Uluslararası Hastaneleri tanıtım gezisine katıldı. Otel odasındaki danışma anlarını kaydeden gazeteci, ameliyatın riskleri hakkında yeterli bilgi verilmediğini ve baskı altında kalarak 5 bin sterlinlik bir ameliyata ikna edilmeye çalışıldığını belirtti. The Sun gazetesi, yapılan araştırmanın sağlık turizminin karanlık yönlerini ortaya çıkardığını ve Türk doktorun yasal boşluklardan yararlanarak insanlara baskı yaptığını iddia etti. Gazete, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda acilen soruşturma başlatması gerektiğini vurguladı.

Başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede büyük yankı uyandıran bu haberde The Sun, sağlık turizmi alanında yaşanan olumsuzluklara dikkat çekiyor. Haberde, en az 28 kişinin bu tür ucuz ameliyatlar sonucunda hayatını kaybettiği ve yüzlercesinin hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor. Gazete, gizli görevdeki muhabirlerine neredeyse hiç mahremiyet verilmediğini, İngilizce bilmeyen bir doktor tarafından rahatsız edici şekilde muayene edildiğini ve baskı altında tutulduğunu ifade ediyor. Ayrıca, bu tür sağlık hizmetlerinin yasadışı olup olmadığının hala net olmadığı belirtilse de, Yetkililerin bu konuda derhal soruşturma başlatması gerektiği vurgulanıyor.

Başyazıda yer alan ifadelere göre, düşük maliyetli sağlık hizmetleri sunan sağlık görevlilerinin insan sağlığını riske attığı ve bu durumun acilen önlem alınmasını gerektirdiği dile getiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf bir soruşturma yaparak bu tür olayların önüne geçmesinin önemine vurgu yapılıyor. Belirli standartlara uymayan sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasının önlenmesi gerektiği belirtiliyor. Son olarak, hiç kimsenin sağlığını riske atmak zorunda kalmaması gerektiği ve Sağlık Bakanlığının bu konuda sıkı önlemler alması gerektiği vurgulanıyor. Bu tür olayların tekrarlanmaması için gerekli adımların atılması gerektiği altı çiziliyor.