Hollanda’nın yeni Başbakanı Türkiye kökenli Yeşilgöz mü olacak?

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Başbakan Mark Rutte’nin siyaseti bırakma kararı sonrasında ülkenin en büyük partisi VVD’nin liderliği için adaylığını resmen açıkladı. 46 yaşındaki Yeşilgöz, Türkiye kökenli ve muhafazakar-liberal VVD’nin genel başkanlığı için en güçlü isimlerden biri olarak öne çıkıyor.

Partideki diğer üst düzey siyasetçilerin aday olmayacaklarını açıklamasının ardından, parti üyelerinin bu hafta içinde Yeşilgöz’ü destekleyecekleri belirtiliyor. Göçmen kökenli Yeşilgöz, lider seçilmesi durumunda Hollanda’nın ilk kadın ve göçmen kökenli başbakanı olacak. Ülkede Kasım ayında erken genel seçimlerin yapılması bekleniyor.

Yeşilgöz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “VVD liderliği için aday olmaya karar verdim. Söz sırası artık yönetim kurulu ve VVD üyelerinin. Her halükarda ülkemizi daha da güzelleştirme sorumluluğunu seve seve alıyorum” dedi. Ünlü gazete De Telegraaf’a yaptığı açıklamada da, Rutte’nin halefi olarak Hollanda’yı daha güçlü ve dirençli hale getirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Rutte, partisindeki sığınmacı politikası anlaşmazlığı nedeniyle hükümetin düşmesinin ardından siyaseti bırakma kararı almıştı. 13 yıldır Hollanda Başbakanı olan Rutte, yeni kabine kurulana kadar vekaleten görevini sürdürecek. Yeşilgöz ise Türkiye kökenli bir ailenin Hollanda’ya sığınması sonucu ülkede doğmuş bir politikacı. Babası Türkiye’den 1980 yılında kaçarak Hollanda’ya sığınma talebinde bulunan bir sendikacı. Yeşilgöz ve ailesi de 1984 yılında Yunanistan’ın Kos adasından Hollanda’ya sığınmıştı.

Dilan Yeşilgöz, Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi’nde sosyal ve kültürel bilimler eğitimi aldı ve yüksek lisansını kültür, organizasyon ve yönetim alanında tamamladı. 2013 yılında Hollandalı bir Yahudi ile evlenen Yeşilgöz, politik kariyeri boyunca önemli görevler üstlendi ve şimdi VVD’nin liderlik koltuğu için adaylık sürecine girmiştir. Hollanda’da merakla beklenen erken genel seçimlerde Yeşilgöz’ün liderlik yarışındaki performansı ve hedefleri dikkatle takip edilecek.