Crossing review – search for estranged trans niece becomes emotional Istanbul journey - The Guardian

Geçiş İncelemesi – Uzaklaşmış trans yeğen arayışı duygusal İstanbul yolculuğuna dönüşüyor – The Guardian

Levan Akin’in yönettiği, Gürcistan asıllı İsveçli yönetmenin dört yıl önce aşk hikayesi And Then We Danced ile uluslararası çıkış yaptığı Crossing adlı film, duygusal açıdan etkileyici ve sağlam bir performansa sahiptir. Film, emekli, bekar bir tarih öğretmeni olan ve kendisi için ve diğerleri için yüksek standartlara sahip bir kişi olan Lia’yı canlandıran Gürcü oyuncu Mzia Arabuli ile başlıyor. Lia, kaybolan yeğeni Tekla’yı bulmak için bir misyonun içindedir. Tekla, Türkiye’ye sınırı geçmiştir ve şimdi İstanbul’da olabilir; Lia, Tekla’nın ölmekte olan annesine Tehla’yı bulacağına ve onu eve getireceğine söz vermiştir.

İstanbul’da, Akin, hikayelerini iki genç sokak çocuğunun ve trans bir kadının hikayesiyle örtüştürür. Elbette, Lia’nın aslında aradığı kişinin bu trans kadın olup olmadığı veya bunu nasıl değerlendirmemiz gerektiğini olduğunu merak etmemize olanak tanır. Film, Aruli, Kankava ve Dumanli’nin üçlü performansıyla bizi olayın merkezine çeker: Arabuli, Kankava ve Dumanli; çok iyi yönlendirilmiş, birbirine tamamen zıt üç farklı kişiliği tanımlayan, ancak zorlama hissettirmeyen performanslar sergilerler.

Film bizi soru işaretleriyle baş başa bırakıyor: Sonuçta, Tekla bir çocuk değil, yetişkin bir birey ve ne tür bir sorunu olmadığı belirsiz. Acı gerçek, belki de bulunması gereken ve affedilmeye ihtiyaç duyanın Lia olabileceğidir. Crossing, 19 Temmuz’da İngiltere ve İrlanda sinemalarında, 30 Ağustos’ta da Mubi platformunda yayınlanacak. Ayrıca, film Ağustos ayında Melbourne Uluslararası Film Festivali kapsamında Avustralya’da gösterilecek. Heij Yogelmeyecektir soyutadan var aile mevzulakaldıran.