Sağlıklı gebelik için neler yapılmalı? - CNN TÜRK

Gebelikte Sağlıklı Yaşam İçin İpuçları

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Görevlisi Esra Tavukçu, gebelik öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyeler paylaştı. Tavukçu, sağlıklı bir gebelik için gebelik öncesi dönemde bakıma başlanması gerektiğini vurguladı. Gebelik öncesi bakımın, anne karnındaki bebekte organ gelişimi sürecinin tamamlandığı zaman başlatılması gerektiğini belirten Tavukçu, bu sayede olumsuz etkilerin önemli oranda azaltılabileceğini ifade etti.

Beslenmenin gebelik öncesi ve sonrası dönemde son derece önemli olduğunu vurgulayan Tavukçu, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının sağlıklı bir gebelik için önemli olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda gebelikte sigara ve alkol tüketiminin olumsuz etkilerine dikkat çeken Tavukçu, bu alışkanlıklardan gebelik öncesi dönemde vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca gebelik planlayan kadınlara haftada 5 gün, günde en az 30 dakika orta tempoda egzersiz yapmalarını önerdi.

Tavukçu, gebelik öncesi dönemde alkol tüketiminin üreme hücrelerine olumsuz etki yapabileceğini ve konjenital kalp defekt riskini artırabileceğini belirtti. Bu nedenle sigara, alkol ve diğer madde kullanımı olan bireylerin bu alışkanlıklardan vazgeçmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca gebelik planlayan kadınların en az üç ay öncesinde bir sağlık profesyonelinden danışmanlık ve bakım hizmeti alması gerektiğini vurgulayan Tavukçu, bu kontroller sırasında uygulanan tetkiklerin önemine değindi.

Tavukçu, gebelik öncesi dönemde çiftlerin beslenme, egzersiz, sigara ve alkol gibi alışkanlıklarını gözden geçirmelerinin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca gebelik öncesi bakımın gebelik sürecinin sağlıklı geçmesi için büyük önem taşıdığını vurguladı. Beslenme, egzersiz ve sigara ile alkol kullanımı gibi konuların gebelik öncesi dönemde ele alınması gerektiğini ifade eden Tavukçu, bu sayede anne ve çocuk sağlığının korunabileceğini söyledi.