Fransız politikacı Abisror De Lieme, emeklilik reformu krizinden Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu

Fransız Politikacı Abisror De Lieme, Emeklilik Reformu Krizinde Cumhuriyetçileri Suçladı

Fransız siyasetçi Deborah Abisror De Lieme, Başbakan Elisabeth Borne’un emeklilik reformu tasarısını Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokarak mecliste oylamadan kabul etmesiyle derinleşen krizde hükümete destek çıkmayan Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu. Cumhurbaşkanı Macron’un partisi Rönesans grubunun Ulusal Meclisteki Genel Sekreterlik görevini yürüten Abisror De Lieme, Türkiye’de yaptığı ziyarette Fransa’nın Türkiye, Yunanistan, İsrail ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerini kapsayan yurt dışı seçim bölgesinde genel seçimin tekrarlanacak olması nedeniyle aday olduğunu belirtti. Abisror De Lieme, Türkiye’de yaşayan Fransız vatandaşlarıyla bir araya gelerek yurt dışındaki Fransızların Ulusal Mecliste temsil edildiğini ve seçmenlerin sandığa gitmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Fransız siyasetçi, emeklilik reformu krizinde Cumhuriyetçileri sorumlu tutarak reformun önemine dikkat çekti. Macron’un bütçeyi önceliklendirdiğini ve reformun yapılmasının önemine işaret etti. Partisi Rönesans’ın meclisteki grubunun reforma destek verdiğini belirten Abisror De Lieme, Cumhuriyetçilerin ise reforma destek vermediğini ve hükümeti bloke ettiğini savundu.

Abisror De Lieme, kitlesel protestolara ilişkin olarak demokrasinin sokakta değil seçimlerde olduğunu vurgulayarak aşırı sağ ve aşırı sol arasında ittifakın olduğunu belirtti. Emeklilik reformu krizinin çözümlenmemesi halinde hükümetin düşme veya meclisin feshedilmesi ihtimali konusunda öngörüsünün olmadığını ifade eden Abisror De Lieme, aşırı cephelerin ittifakının gösterdiğini söyledi.

Son olarak, emeklilik reformu krizinin detaylarına da değinen Abisror De Lieme, Macron’un en önemli seçim vaatlerinden biri olan reformun 62 olan emeklilik yaşı üzerinde yapılan değişiklikleri içerdiğini ve bu konuda yaşanan protestoların devam ettiğini belirtti. Hükümetin reforma ilişkin tasarının mecliste oylamaya sunulmadan direkt olarak kabul etmesiyle protestoların arttığını ve gözaltıların yaşandığını aktardı.