Fransa'da aşırı sağcı politikacı Le Pen: Radikal camilerin kapatılması lazım - Gazete Oksijen

Fransa’da Le Pen’den radikal camilere yönelik çağrı: Kapatılması gerekiyor

Fransa’da aşırı sağcı siyasetçi ve eski Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in son iki yılda kapatılan cami sayısını yetersiz bulduğunu belirterek daha fazla caminin kapatılmasını talep etti. Fransa’da Nisan ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci turda elenmesine rağmen, eski partisi Ulusal Birlik’in meclisteki sandalye sayısını artırarak dikkatleri üzerine çeken Le Pen, Fransız kanalı BFMTV’de gazeteci Apolline de Malherbe’in sorularını yanıtladı. Le Pen, “Bize 10 yıl boyunca bunu yapmasın Darmanin Bey, zaten 5 yıldır bunu yapıyor. Bir camiyi orada kapatıyor, bir camiyi burada kapatıyor. Arada bir tane vaiz gönderiyor. Fakat topraklarımızdaki bütün radikal camileri kapatması lazım” dedi. Gazeteci Malherbe’in “hangi kriterlere göre bir caminin kapatılması gerektiği” sorusu üzerine ise Le Pen, seçim döneminde bu kriterleri Fransızlara sunduğunu belirterek radikal söylemde bulunan bütün Müslümanların sınır dışı edilmesi gerektiğini savundu.

Le Pen, ayrıca Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti’nin yargılandığı dava hakkında da konuşarak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Moretti’nin hâkimler tarafından yargılanmasını istedi. Macron’un sağ kolu olarak bilinen Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler hakkındaki yasa dışı menfaat sağlama iddialarını da eleştiren Le Pen, bu konuda yasa teklifi sunacaklarını açıkladı. Ayrıca Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların işe yaramadığını savunan Le Pen, yaptırımların Fransızları zor durumda bıraktığını ifade ederek yaşanan ekonomik sorunlara dikkat çekti.

Fransa’da son iki yılda radikalizmle mücadele kapsamında denetime tabi tutulan 99 camiden 24’ünün kapatıldığı bilgisini verirken, İçişleri Bakanı Darmanin’in talebiyle birçok caminin kapatılması için yasal sürecin devam ettiğini belirtti. Le Pen’in bu açıklamaları, Fransa’da cami kapatma politikalarının nasıl değerlendirildiği konusunda ve toplumsal algı üzerinde nasıl bir etki yarattığı konularında da tartışmalara yol açacak gibi duruyor. News style yazımızda özetlediğimiz gibi, Marine Le Pen’in gündeme dair açıklamaları, Fransız siyasetinde farklı bir tartışma konusu olarak gündeme oturabilir.