Ekrem Karakaya cinayeti: Sağlık çalışanları bugün ve yarın iş bırakıyor - BBC.com

Ekrem Karakaya cinayeti: Sağlık çalışanları greve gidiyor – BBC.com

Konya’da Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın görev başında öldürülmesi sonrasında Türkiye genelinde Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SAĞLIK-SEN) tarafından iş bırakma eylemi düzenleneceği duyuruldu. Sendika, “Sağlık çalışanları olarak tüm Türkiye’de iş bırakıyoruz. Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Uzman Doktor Ekrem Karakaya’nın görevi başında canice katledilmesi nedeniyle Sağlık-Sen olarak 7 Temmuz’da tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında iş bırakıyoruz,” açıklamasında bulundu.

Konya’daki olayda doktoru silahla öldüren Hacı Mehmet Akçay’ın cinayet sonrası intihar ettiği biliniyor. Saldırganın, bir ay önce kalp krizinden ölen annesi Kezban Akçay’ın ölümünden Karakaya’yı sorumlu tuttuğu için olayı gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de doktor Karakaya’nın ölümü üzerine grev kararı aldı ve ülke çapında grev yapacaklarını duyurdu.

Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Bahadır Öztürk, saldırganın hiçbir güvenlik kontrolü olmaksızın doktorun polikliniğine silahla gidebildiğini belirterek, “Bu saldırıyı gerçekleştirenin de bir hastanede çalışıyor olması işin garabetini göstermektedir,” dedi. Türk Tabipleri Birliği ise tüm üyeleri ve sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte sağlık kurumlarının ve sağlık müdürlüklerinin önünde olacaklarını belirtti ve “Sağlıkta şiddetin münferit olmadığını bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu tekrar tekrar açıkladık,” ifadelerini kullandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise Konya Şehir Hastanesi’nde yaşanan olayla ilgili haberlere yayın yasağı getirdiğini duyurdu. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik “kasten yaralama” suçunun katalog suçlar kapsamına alındığı bir yasal değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle faillerin tutuklu yargılanmasının önü açıldı.

Ancak, bu yasanın çıkmasına rağmen Şanlıurfa’da Viranşehir’de bir yaralama olayının failleri mahkemeden serbest bırakılmıştı. Sağlık Bakanlığı’nın itirazı üzerine zanlılar tutuklu yargılanmak üzere hapse atıldı. Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nın aldığı kararlar ve yapılan yasal düzenlemeler, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ciddi bir sorun olduğunu ve daha etkili tedbirler alınması gerektiğini göstermektedir.