Ekrem Karakaya cinayeti: Sağlık çalışanları bugün ve yarın iş bırakıyor - BBC.com

Ekrem Karakaya cinayeti: Sağlık çalışanları bugün ve yarın iş bırakıyor

Konya’da Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın görevi başında öldürülmesinin ardından Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SAĞLIK-SEN) bugün Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapacak. Konya Şehir Hastanesi’nde görevli olan Dr. Karakaya’nın canice katledilmesi nedeniyle sağlık çalışanları olarak tüm Türkiye’de iş bırakacaklarını duyurdu. Hacı Mehmet Akçay adlı saldırganın geçen ay kalp krizinden annesini kaybettikten sonra doktoru suçladığı ve silahla vurarak öldürdüğü belirtiliyor. Saldırgan daha sonra intihar etti.

Olayın ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) de grev kararı alarak 7-8 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde greve çıkacaklarını duyurdu. Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Bahadır Öztürk, saldırganın doktorun poliklinik bölümüne silahla gidebilmesi durumunun bir güvenlik zafiyeti olduğunu vurguladı. TTB, sağlıkta şiddetin toplumsal ve politik bir sorun olduğunu belirterek tepkilerini haykırmak için sağlık kurumları ve sağlık müdürlükleri önünde olacaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, olayla ilgili Twitter hesabından caniliğin araştırıldığını söyledi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise Konya Şehir Hastanesi’nde yaşanan bu olayla ilgili haberlere yayın yasağı getirildiğini duyurdu. Öte yandan, Mayıs ayında sağlık çalışanlarına yönelik kasten yaralama suçunun katalog suçlar kapsamına alınmasıyla faillerin tutuklu yargılanmasının önü açılmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ve suçluların cezalandırılması için gereken adımların atılması büyük bir önem taşımaktadır. Sağlık hizmeti sunan bu kişilere karşı yapılan saldırıların sadece bireysel değil, toplumsal ve politik bir sorun olduğunu göz önünde bulundurarak, sağlık kurumlarında güvenlik tedbirlerinin arttırılması ve şiddet olaylarının engellenmesi için etkili önlemlerin alınması gerekmektedir. Sağlık çalışanlarının güvenliği ve huzuru sağlanmadığı sürece, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve kalitesi de tehlikeye girecektir. Bu nedenle, tüm paydaşların iş birliği içinde hareket ederek sağlık çalışanlarına karşı şiddeti engellemek için ortak bir çaba sarf etmeleri hayati bir önem taşımaktadır.