EBA

EBA’da Canlı Sınıfla Eğitim Başlıyor – meb.gov.tr

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, EBA üzerinde öğretmenlerle öğrenciler arasında etkileşimli ders işlenmesine olanak tanıyan canlı sınıf uygulaması, 30 Mart 2020 Pazartesi günü pilot olarak başlıyor. Uzaktan eğitim sürecinde öğrenci-öğretmen etkileşimini güçlendiren bu uygulama, 8. ve 12. sınıf öğrencileri için pilot çalışmalar ile başlatılacak ve ardından tüm Türkiye genelinde kademeli olarak uygulanacak. Söz konusu pilot çalışmalara 8. sınıflardan yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrenci ile lise son sınıf öğrencilerinin katılması planlanmaktadır.

Canlı sınıf uygulamasının oluşturulmasında okul müdürleri yetkili olacak ve öğrenci ve öğretmenlerin bilgisayarlarına gerekli programlar yüklenecek. Okul müdürleri, öğretmenlere ve öğrencilere canlı sınıf dersleri ve saatleri hakkında bilgilendirme yapacaklar. Öğretmenler ise evlerinden görev alarak öğrencilere EBA üzerinden ödevlendirme yapacak, soru-cevap-test etkinliklerini yönlendirip, çalışma gönderebilecekler. Pilot uygulama kapsamında, 1000’in üzerinde sınıf canlı olarak derslere bağlanacak.

Ayrıca, 8. ve 12. sınıf öğrencileri için yapılan programlar YKS ve LGS sınavlarında söz konusu olan konuları içerecek şekilde hazırlanmaktadır. Bu süreçte TRT-EBA kanallarında özellikle 8. sınıf öğrencilerinin sınavlara hazırlıklarına destek olmak amacıyla bir soru çözüm saati bulunacak. Öğrenciler, bu saatlerde kendileri için hazırlanan örnek soruları ekrandan takip ederek çözebilecekler.

Canlı sınıf uygulaması, uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin eğitimlerine etkin bir şekilde devam etmelerine olanak tanımaktadır. Öğrenme ve öğretme sürecinde etkileşime geçmek, öğrencilerin ders içeriğini daha iyi anlamalarına ve öğretmenlerin öğrencilerine daha etkili bir şekilde rehberlik etmelerine yardımcı olmaktadır. Bu uygulama ile öğrencilerin öğrenme kayıplarını en aza indirerek eğitim süreçlerini en verimli şekilde sürdürmeleri amaçlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu girişimi, öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde motivasyonlarını korumalarına, başarılarını artırmalarına ve eğitimlerine kesintisiz devam etmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Canlı sınıf uygulamasının başlayacak olması, öğrenciler, öğretmenler ve aileler arasındaki iletişimi güçlendirecek ve eğitim sürecini destekleyecektir. Bu uygulama, uzaktan eğitim sürecindeki başarılı bir adım olacak ve öğrencilere kaliteli bir eğitim sağlanmasına katkıda bulunacaktır.