‘Don’t want another Tablighi’: Delhi residents push back on building Haj House in Dwarka Sec 22 - ThePrint

Dwarka 22’de Haj House inşa edilmesine karşı çıkan Delhi sakinleri: ‘Başka bir Tablighi istemiyoruz’

Dwarka’daki sakinler, Müslüman hacı adayları için bir Hac Evi inşa etmenin faydasını sorguladı. “Tablighi Jamaat durumu haline gelmeyecek mi? Çoğunlukla insanların bir araya gelmesi ve seyahat etmesi ve hastalık yayması durumunda bu başka bir Covid-19 dalgasına neden olabilir” dediler. Tablighi Jamaat olayına bir gönderme yapan Rajesh Kumar isimli bir e-rickshaw sürücüsü, bu projenin Müslüman topluluğuna gerçekten fayda sağlayıp sağlamayacağını sorguladı.

Hac Evi fikri ilk olarak 2008’de o zamanın Delhi Başbakanı Sheila Dikshit tarafından önerildi. Bu proje, Hac yapılarının ihtiyacını giderecek, geçiş kamplarında kalmak zorunda kalan hacı adaylarına göçmenlik desteği, konaklama, ibadet odaları ve yemekhane imkanı sağlayacak. Bazı Dwarka sakinleri, projenin Aam Aadmi Partisi hükümeti tarafından yapılan oy avcılığının bir parçası olduğunu iddia ettiler.

Projeyle ilgili tartışmalar devam ederken, Delhi Polisi Cuma günü protestoculara Covid kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açtı. Halihazırda Delhi Devlet Hac Komitesi’nin faaliyet gösterdiği Haj Manzil olarak bilinen binanın yetersiz olduğu belirtiliyor. Seelampur MLA Abdul Rehman, mevcut Haj Manzil’in yetersiz olduğunu söyledi ve yeni bir Hac Evi’nin kurulması gerektiğini belirtti.

Diğer büyük şehirlerin aksine, Delhi’nin hacı adayları için ayrılmış bir Hac Evi yok. A.K. Gupta, Delhi Şehir Yerleşim İyileştirme Kurulu üyesi, projenin yıllardır hükümet tarafından zorunlu kılındığını belirtirken, Haj Evi’nin müslüman nüfusu fazla olan bir bölgeye yapılması gerektiğini ifade ediyor. Karşıysa da Dwarka’da Hac Evi inşa edilmemesi gerektiği fikrine itiraz eden Rehman, “Bu, nüfusun %0.5’inin dinine göre ibadet yerlerinin inşa edilmemesi gerektiği anlamına mı geliyor?” dedi.