‘Don’t want another Tablighi’: Delhi residents push back on building Haj House in Dwarka Sec 22 - ThePrint

“Dwarka 22 Sektöründe Haj Evine karşı çıkan Delhi sakinleri: Başka bir Tablighi istemiyoruz”

Delhi’deki Haj Evi’nin, Tablighi Jamaat olayı gibi bir duruma dönüşmesi halinde, insanların bir araya gelip seyahat ederek hastalığı yayma riski ortaya çıkabilir mi? Bu durum yeni bir Covid-19 dalgasına neden olabilir,” dedi 28 yaşındaki e-rickshaw şoförü Rajesh Kumar, Dwarka Sektör 23’te çalışıyor. Mart 2020’de, Delhi’deki Nizamuddin Markaz Camii’nde yapılan bir Tablighi Jamaat toplantısı, o zamanlar en büyük Covid bulaştırıcı etkinliklerden birine dönüşerek, Müslüman topluluğuna karşı bir saldırıya yol açtı. Toplantıya sadece Hindistan’dan değil, Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinden katılımcılar da vardı.

Haj Evi ilk kez 2008’de o zamanlar Delhi Başbakanı olan Sheila Dikshit tarafından önerildi. Göçmenlik yardımı, konaklama, ibadet odaları, yemek alanları sağlayacak ve umrecilerin tranzit kamplarda kalmalarına gerek kalmayacak. Proje, Dwarka’nın 22. Sektöründe yaklaşık 5.000 metrekarelik bir araziye tahsis edildi. 2018’de, Aam Aadmi Partisi hükümeti için bu amaçla 94 crore Rs tahsis edildi ve bu durum bazı Dwarka sakinlerine göre parti’nin oy deposu politikalarının bir parçası. “Devlet hükümeti, Müslüman oylarını almak için bir Haj Evi inşa ediyor. Unutmayalım ki arazi Kongre hükümeti zamanında tahsis edildi,” dedi Kisan Mandi Dwarka’da bir dükkancı, ThePrint’e ismini vermeden konuştu. Ancak bazı Müslüman sakinler için, projenin bölgedeki Müslüman topluluğuna nasıl fayda sağlayacağı belirsiz. “Haj Evi gibi bir yer, bizim gibi fakir insanlara nasıl fayda sağlayacak? Mekke’ye uçmak için 1 lakh rupee nereden bulacağız? Bir Haj Evi sadece ‘alışverişe giden’ insanlara fayda sağlayacak,” komşu Pochanpur’daki bir Müslüman balıkçısı ThePrint’e ismini vermeden söyledi.

Geçtiğimiz hafta, Tüm Dwarka Sakinler Federasyonu, Delhi Valisi Anil Baijal’e bir mektup yazarak arazi tahsisini iptal etmesini istedi. Bu arada, Cuma günkü protestoların ardından, Delhi Polisi katılımcılar hakkında Covid kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle FIR dosyası açtı. Mevcut Haj Manzil ‘yetersiz’

Şu anda her yıl umreciler için Haj tesislerini düzenleyen Delhi Devlet Haj Komitesi (DSHC), Turkman Kapısı’ndaki Delhi Barınak İyileştirme Kurulu’na ait bir topluluk merkezinin bir parçasından faaliyet gösteriyor. Bina Haj Manzil olarak adlandırılıyor ve Haj operasyonları olmadığında evlendirme salonu olarak kullanılıyor. AAP Seelampur milletvekili Abdul Rehman, mevcut Haj Manzil’in ‘yetersiz’ olduğunu söyledi. “Bazı zamanlarda, umrecilere yardım etmek için Ramlila Alanı’nda bir çadır kurduk ve bu süreç, hükümet tarafından karşılanan milyonlarca rupiye mal oluyor. Haj Evi oluşturulursa, bu para tasarruf edilecek,” dedi Rehman. Delhi’nin Tüm Dwarka Sakinleri Federasyonu’nun sekreteri B.P. Vaishnav, kamu parası kullanılarak inşa edilmemesi gerektiğini savundu. “Bakın Ram Mandir nasıl inşa edildi – Hindu takipçileri tarafından yapılan bağışlarla. Hükümet bir kuruş harcamadı,” dedi. ‘Müslüman nüfuslu bölgeler’ için Haj Evi

Diğer büyük şehirlerin aksine, Delhi’de umreciler için ayrı bir Haj Evi bulunmamaktadır, umreciler genellikle yolculuklarına başlamadan önce şehirdeki konukevlerinde konaklarlar. Bengaluru 2016’da havalimanına yakın bir Haj Bhavan inşa etti ve aynı yıl Kolkata da aynı şeyi yaptı. Delhi Kent Barınak İyileştirme Kurulu üyesi A.K. Gupta, projeyi kurmanın zamanının geldiğini ve hükümetin yıllar önce bunu zorunlu kıldığını kabul etti. “Ancak belki Müslüman nüfusa sahip bir alanda kurulması daha iyi olurdu,” dedi. Bharat Kamyon ve Taşımacılık Refah Derneği Başkanı Vikash Jogi de aynı fikri benimsedi. Nizamuddin veya Okhla’da Haj Evi’nin inşa edilmesinin daha iyi olacağını belirtti. Haj Evi’nin Dwarka’da inşa edilmemesi gerektiğine yönelik argümanı reddeden Rehman, “Bu, bir yerde yüzde 0,5 Sikhs yaşıyorsa, orada bir gurdwara inşa edilmemeli anlamına mı geliyor?” dedi.