Dünya Tıp Literatürüne Türk Bilim İnsanlarından Yeni Katkı!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Göktürk Fındık, lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında “yapay protez” kullanmadan uygulanan “Fındık tekniği” yöntemini geliştirdi. Bu yöntem, kalp zarının alınması gereken durumlarda kullanılarak hastaların enfeksiyon ve ritim bozukluğu gibi riskleri azaltmaktadır.
Prof. Dr. Fındık, yaklaşık bir ay önce uluslararası hakemli BMC Surgery dergisinde yayımlanan çalışmasında, lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında uyguladıkları bu yöntemi detaylı olarak anlattı. Lavtir ileri akciğer kanserlerinde tümörün kalp zarına yapışık olabileceğini belirten Fındık, bu durumda tümörün kalp zarıyla birlikte alınması gerektiğini ifade etti. Geleneksel yöntemlerde, yapay protez kullanılarak kalp zarının dışarıya doğru itilmesi engellenmekteydi ancak bu protezler hastalarda enfeksiyon, tekrar ameliyat olma ve ritim bozukluğu risklerine yol açabilmekteydi.
Yerine koyulabilecek daha güvenli bir yöntem arayışıyla çalışmalara başlayan Prof. Dr. Fındık ve ekibi, “Fındık tekniği” adını verdikleri yeni bir dikiş yöntemi geliştirdiler. Bu teknik sayesinde yapay protez kullanımı ortadan kaldırılarak kalp zarı farklı bir dikiş tekniğiyle birleştirilmekte ve hastaların post-operatif enfeksiyon ve ritim bozukluğu riskleri azaltılmaktadır. Yeni teknik, hastaların ameliyat sonrası süreçte daha rahat bir iyileşme dönemi geçirmelerini sağlamaktadır.
Prof. Dr. Fındık, “Fındık tekniği” ile ameliyat olan hastalardan olumlu geri dönüşler aldıklarını ve bu yöntemin uluslararası bir dergide bile yayımlandığını belirtti. 25 yıldır mesleğini icra eden Fındık, bu yöntemi geliştirmenin ve dünya literatürüne kazandırmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu vurguladı. Fındık, “Pericardial rug weave” olarak da bilinen bu yöntemi geliştirmekten gurur duyduğunu ve tüm hastalarına şifa ve fayda dileklerini iletti.
Bu yenilikçi dikiş tekniği, lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında yaşanan sorunlara çözüm olabilecek nitelikte bir ilerleme sağlamaktadır. Prof. Dr. Fındık ve ekibinin geliştirdiği bu yöntemin, hastaların ameliyat sonrası yaşadıkları riskleri azaltarak daha sağlıklı bir süreç geçirmelerini sağladığı belirtilmektedir. Uzmanlar, bu teknikle yapılan ameliyatların daha güvenli ve başarılı sonuçlar sunduğunu ifade etmektedir.