Doç. Dr. Yurdagül Meral’den KOBİ’lere avantaj sağlayacak patent

Doç. Dr. Yurdagül Meral’den KOBİ’lere Avantaj Sağlayacak Patent Geliyor

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdagül Meral, ‘Dış Ticaret Vesaik Hazırlama Sistemi’ adlı patentiyle Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi. Bu patent, KOBİ’lere destek olmayı hedefleyen bir proje olarak öne çıkarken uluslararası pazarlara açılmak isteyen yerel işletmeler için önemli bir destek sunuyor. Özellikle dil bilmeyen veya dil bilen dış ticaret ekibi istihdam edemeyen işletmelere ticarette kolaylık sağlayan bu patent, uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanmasında dış ticaret uzmanlarına yardımcı olacak.

Doç. Dr. Yurdagül Meral, yaptığı açıklamada, uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanmasının özellikle KOBİ’lerin ihracat işlemlerini kolaylaştıracağını ve hızlandıracağını belirtti. Dış ticaret belgelerinin uluslararası kurallara uygun hazırlanmamasının ihracat ödemelerinin gecikmesine hatta hiç tahsil edilememesine neden olabileceğini vurgulayan Meral, uluslararası patent sayesinde dış ticaret uzmanlarının desteğiyle belgelerin hazırlanacağını ve özellikle KOBİ’lere avantaj sağlanacağını ifade etti. Bu uygulama aynı zamanda doküman standardizasyonunu sağlayarak belgelerdeki hata oranlarını azaltacak.

Meral, bu buluşun vesaik hazırlamanın yanı sıra yeni pazarlar oluşturmak için uygun bir ortam sağlayacağını belirtirken web ortamında dış ticarette yer alan tüm paydaşları tek bir platformda bir araya getirerek dış ticaret işlemlerinin hızlanmasını sağlayacaklarını aktardı. Bu sistem, ihracatçıları, ithalatçıları, nakliye firmalarını, sigorta firmalarını, gümrük müşavirlerini, ticaret odalarını, gümrük müdürlüklerini, hukuk müşavirlerini ve bankaları internet üzerinden bir araya getirerek dış ticaret süreçlerini kolaylaştıracak.

Doç. Dr. Yurdagül Meral, patentin ihracatçı ve ithalatçı kullanıcılar için yeni pazarlar bulma, yeni ürün ihracatı, dış ticaret süreçlerinin takibi gibi birçok kolaylık sağladığını belirtti. Bu sistem sayesinde kullanıcılar, dış ticaret işlemlerini internet üzerinden veya cep telefonları ve tabletler aracılığıyla kolayca görüntüleyebilecek, onaylayabilecek ve takip edebilecekler. Bu sayede dış ticaret işlemleri daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilecek.