Doç. Dr. Oytun Erbaş’tan koronavirüs ile ilgili çarpıcı açıklamalar - Sabah

Doç. Dr. Oytun Erbaş: “Koronavirüs Hakkında Önemli Açıklamalar” – Sabah

Fizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan korona virüsün gen farkından dolayı Türkiye’de salgına neden olmayacağını belirtti. Korona virüsün yayılımı genellikle Asya ırkını etkilediği için Türkiye’nin daha karışık genlere sahip olması nedeniyle virüsten çok az etkileneceğini vurguladı. Erbaş, Türkiye’de 10-20 vakada görülebileceğini belirtirken virüse karşı önlem olarak bol bol elleri ve yüzü yıkamayı önerdi ve maske takmanın ise işe yaramayacağının altını çizdi.

Korona virüsün Türkiye’de genlerden dolayı salgın yapamayacağını söyleyen Doç. Dr. Erbaş, virüsün yayılım bölgesinin Wuhan ve çevresi olduğunu ve bu bölgedeki insanların genetik özelliklerinin virüsü daha çok yakaladığını belirtti. Sarı ırkın ve kısa boylu insanların virüsten daha fazla etkilendiğini vurgulayan Erbaş, Asya ırkında virüsün tutunduğu proteinin daha fazla olduğunu belirtti. Beyaz ve siyah ırklarda ise virüsün etkisinin daha az olduğunu dile getirdi. Türklerin Asya ırkına mensup olmasına rağmen Akdeniz’den de genler aldığını ve daha karışık bir gen gruba sahip olduklarını belirten Erbaş, Türkiye’nin virüsten az etkileneceğini düşündüğünü ifade etti.

Maske takmanın hastalığı engellemeyeceğini aksine nemden dolayı daha fazla enfeksiyon riski oluşturabileceğini belirten Doç. Dr. Erbaş, bağışıklık sorunu olanların vak’a çıkması durumunda evden çıkmamalarını önerdi. Ellerin sık sık yıkanması gerektiğini vurgulayan Erbaş, kolonya kullanımıyla da önlemlerin artırılabileceğini belirtti. Maske takmanın virüsün üstünde birikebileceğini ve enfeksiyon riskini artırabileceğini ifade eden Erbaş, virüsün bulaştığı yerlerin göz, burun ve ağız olduğunu belirtti. Paniğe gerek olmadığını söyleyen Erbaş, akılcı davranmanın önemli olduğunu vurgularken Türkiye’de olası vakalar için hazırlık yapılması gerektiğini belirtti. Sars gibi virüslerin Türkiye’ye uğramamasını dileyen Erbaş, korona virüsten endişelenmememiz gerektiğine dikkat çekti.