Diş Hekimleri Günümüz Kutlu Olsun - - CNN TÜRK

Diş Hekimleri Günü Kutlu Olsun – CNN TÜRK

Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin başlangıcı olarak kabul edilen ‘’Dişçi Mekteb-i Aliyesi’’, Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde açılmış ve ülkemizin ilk diş hekimliği okulu olarak tarihe geçmiştir. Bu tarih aynı zamanda ülkemizde diş hekimliği eğitiminin çağdaş bir şekilde şekillenmeye başladığı dönem olarak da bilinir. 1996 yılından itibaren ise 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü” olarak kutlanmakta ve bu önemli günü daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığımızın temelini oluşturmaktadır. Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada önemli sağlık sorunlarından biri olmasına rağmen, genellikle gereken önem verilmemektedir. Bu nedenle, çocukluktan itibaren ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerekmektedir. Çünkü çocukluk döneminde edinilen sağlıklı alışkanlıklar ileriki yaşlarda genel ve ağız sağlığını şekillendirmektedir. Aileler, öğretmenler ve medyanın da etkisinin olduğu bu dönemde, bilincin artırılması ve doğru alışkanlıklar kazandırılması özellikle önemlidir.

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası boyunca düzenlenen etkinliklerle, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulanmakta ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu organizasyonun yanı sıra Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları, halkın ağız diş sağlığı ve mesleğin sorunları konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olup ulusal politikaların oluşturulmasında önemli rol oynamaktadır.

Ağız ve diş sağlığının önemi vurgulanan bu dönemde, küçük yaşlardan itibaren ağız diş sağlığı eğitiminin verilmesi büyük önem taşımaktadır. Ebeveynler ve diş hekimlerinin, sağlıklı alışkanlıklar kazandırılması konusunda büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Ağız bakımının yanı sıra düzenli diş hekimi kontrollerinin de ihmal edilmemesi gerekmektedir. Çürük gibi sorunların erken tanısının önemi büyüktür.

Ülkemizde diş hekimleri, sağlık sektöründe önemli bir role sahiptir ve pandemi döneminde de büyük özveri ile çalışmaktadırlar. Pandemiden dolayı hayatını kaybeden diş hekimleri için başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Ağız ve diş sağlığına adanmış, fedakarca çalışan tüm diş hekimlerimizin Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile Diş Hekimliği Günü kutlu olsun!