Deneyimli Alman siyasetçi Schäuble hayatını kaybetti - DW (Türkçe)

Deneyimli Alman Siyasetçi Schäuble Vefat Etti

Alman siyasetinin köklü isimlerinden biri olan eski Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble, 81 yaşında hayatını kaybetti. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili siyasetçi Salı akşamı ailesinin yanında huzur içinde vefat etti. Alman Federal Meclisi’nde en uzun süre milletvekili olarak yer alan Schäuble, Meclis Başkanlığı ve bakanlık gibi önemli görevlerde bulundu. Almanya’nın birleşme sürecinde önemli rol oynayan Schäuble, siyasetten hiç ayrılmadı.

Schäuble, 1990 yılında bir saldırı sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum oldu, ancak siyasi kariyerine devam etti. CDU içinde önemli görevler üstlenen Schäuble, partinin başkanlığını yaptı ve aynı zamanda İçişleri ve Maliye Bakanlıkları görevlerinde bulundu. Federal bütçede önemli değişiklikler yaparak borçlanmayı azalttı. Schäuble, 2017 yılında Federal Meclis Başkanı koltuğuna oturdu ve 2021’deki genel seçimde CDU’nun başarısızlığı üzerine bu görevi devretti.

Muhafazakar görüşleriyle tanınan Schäuble, partisinin Yeşillerle koalisyon yapmasını destekledi ve 2021’de başbakan adaylığı yarışında Armin Laschet’i destekledi. Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olan Wolfgang Schäuble’nin kaybı siyaset dünyasında büyük bir üzüntüye neden oldu. Schäuble, Alman siyasetine yaptığı katkılarla ve uzun yıllar süren hizmetiyle unutulmayacak bir iz bıraktı.