COVİD-19 SALGINI SONRASI DÜNYADA EĞİTİM

COVID-19 SALGINI SONRASI EĞİTİMDE YENİ DÖNEM: MEB’DEN DETAYLAR

Türkiye’de Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Covid-19 salgınının eğitim üzerindeki etkilerini bir gazete için kaleme aldı. Dünya genelinde salgın nedeniyle bir milyardan fazla öğrencinin geleneksel eğitimden uzak kaldığı belirtilirken, hızla değişen eğitim modellerine adapte olmaya çalışıldığı vurgulandı. Salgın sürecinde uzaktan eğitim platformlarının rolünün arttığı ve farklı sosyoekonomik gruplar arasındaki eğitim fırsat eşitsizliklerinin derinleşebileceği endişesine dikkat çekildi. Mevcut eğitim sistemlerinin bu sorunlarla nasıl başa çıkacağı ve eşitlik sağlanması için neler yapılabileceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuldu.

Ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayımlanan raporlar da, Covid-19 salgınının eğitimde yarattığı sorunlara dikkat çekiyor. Beslenme desteği eksikliği ve dijital eğitim imkânlarındaki farklılıkların alt gelir gruplarını daha fazla olumsuz etkilediği belirtiliyor. Özellikle dijital okuryazarlık ve eğitim materyallerine erişimdeki eşitsizliklerin uzun vadeli etkileri vurgulanıyor. Türkiye’de ise Millî Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli önlemler alarak uzaktan eğitim sürecini desteklediği ve dezavantajlı gruplara yönelik destek programları oluşturduğu ifade edildi.

Özellikle dezavantajlı okullardaki öğrencilere ve eğitim imkânlarından yoksun gruplara daha fazla ağırlık verilerek telafi eğitimi planlamalarının yapıldığı belirtildi. Uzaktan eğitim sürecinde okul eşitsizliklerinin artmaması için önemli adımlar atıldığı ve çeşitli destek programlarının devam ettiği vurgulandı. Eğitimde fırsat eşitliği için uluslararası çalışmaların da süreceği ve dijital okuryazarlık seviyesinin arttırılması gerektiği ifade edildi.

Sonuç olarak, Covid-19 salgınının eğitim sistemlerini derinden etkilediği ve eğitim yöntemlerinde önemli değişikliklere yol açtığı belirtildi. Bu sürecin eşitlikçi bir şekilde yönetilmesi için ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından önerilerin yapıldığı ve ülkelerin bu konuda daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiği vurgulandı. Türkiye’nin de bu süreçte hızlı ve etkili adımlar attığı ve eğitimdeki eşitsizlikleri azaltmak için önemli programlar geliştirdiği belirtildi. Uzaktan eğitim sürecinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması için yapılan çalışmaların önemli olduğu vurgulandı.