Çocuklarda obezite giderek artıyor! - Sabah

Çocuklarda obezite sorunu alarm veriyor!

Okul hayatında kilo sorunu yaşayan çocuklar, özgüvensizlik, öfke ve başarısızlık hissi yaşayabilirler. Bu durumda doğru beslenme ve uygun diyet önemlidir. Uzman Diyetisyen Melike Çetintaş, çocukların kilo verme isteğinin tedavinin temelini oluşturduğunu belirtiyor. Çocuklar için sağlıklı beslenme programı planlanmalı ve ideal kilo persantil eğrilerine göre hesaplanmalıdır. Düşük kalorili diyetler önerilmez, büyümeyi destekleyecek ve sağlıklı beslenmeyi teşvik edecek programlar oluşturulmalıdır. Ayrıca, çocukların boyunu uzatan doğru beslenmeyle hayat tarzında da düzenlemeler yapılmalıdır.

Aile desteği de bu süreçte önemli bir rol oynar. Aile fertlerinin masada çocuk diyet yemeği yerken kalorili yiyecekler tüketmesi, çocukların psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Evde abur cubur yiyecekler bulundurulmamalı ve çocuklara sağlıklı ara öğünler sunulmalıdır. Güne güzel bir kahvaltı ile başlamak ve okula kahvaltısız gitmemek önemlidir. Öğlen yemeğinde fast food yerine sağlıklı alternatifler tercih edilmeli, okul menüsü incelenmeli ve balık tüketimi teşvik edilmelidir. Çocukların sevebileceği fiziksel aktiviteleri birlikte yaparak hareket etmelerini sağlayabiliriz.

Çocuklarda doğru beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının oluşturulması, ilerleyen yaşlarda obezite ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesinde büyük önem taşır. Çocukların sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmesi ve bu konuda ailelerin de destek vermesi, onların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayabilir. Beslenme alışkanlıklarının erken yaşlarda kazanılması, ilerleyen dönemlerde de devam ettirilerek sağlıklı bir yaşam tarzının oluşturulmasına yardımcı olabilir. Uzman Diyetisyen Melike Çetintaş, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olacak beslenme programlarının düzenlenmesinin ve ailelerin desteğinin önemini vurguluyor. Bu sayede çocuklar, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenerek hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha iyi bir yaşam sürdürebilirler.