Çinli bakanın turu tartışmalı başladı: 'Pekin Avrupa'yı bölmek istiyor' - Hürriyet

Çinli Bakanın Avrupa Turu Tartışmalı Başladı: Pekin Avrupa’yı Bölmek İstiyor

Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang’ın dört günlük Avrupa seyahatine başlamasıyla birlikte, Almanya’dan önde gelen bir politikacı olan Norbert Röttgen, Çin’in Avrupa’yı bölmek istediği konusunda uyarılarda bulundu. CDU üyesi Röttgen, Çin’in barışa değil kendi çıkarlarına odaklandığını belirterek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Ukrayna’da Çin arabulucu olsun” önerisine sıcak bakmıyor. Röttgen, Çin’in Avrupa’yı bölmeye ve ABD’den uzaklaştırmaya çalıştığını iddia ederek, Çin’in Rus işgaline karşı çıkmadığını ve savaştan faydalandığını savundu.

Röttgen, Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Çin ziyaretinde Rusya’ya destek vermemesi için Çin’i uyardığını belirtti. Öte yandan Macron ve Baerbock, Çin’in Rusya üzerinde büyük etkisi olduğunu ve arabuluculuk rolü üstlenmesi gerektiğini savunuyor. Bununla birlikte, Macron’un geçen ayki Çin ziyaretinden sonra Avrupa’nın ABD’den bağımsız bir politika izlemesi gerektiğini savunduğu ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’un bu açıklamayı “talihsiz” olarak nitelendirdiği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang ise Almanya, Fransa ve Norveç’ten mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Avrupa’ya geldi. Bu ziyaret, Çin’in Paris büyükelçisinin Sovyet sonrası bağımsızlığını kazanan ülkelerin hukuki statülerini tartışmalı olarak nitelendirmesinden sonra gerçekleşti.

Ukrayna işgaliyle Rusya’nın Orta Asya’daki etkinliğinin azaldığı bir dönemde, Çin Orta Asya’daki boşluğu doldurmaya çalışıyor. Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderlerini ağırlamak üzere Xi’an kentinde bir zirve düzenleyecek. Çin’in Orta Asya’ya olan ihracatı geçen yıl yüzde 60 artış göstermiş ve Şi, pandemiden beri ilk yurtdışı gezisini Kazakistan’a yapmıştı. Bu zirve, ekonomik ve diplomatik ilişkilerin daha da güçlendirilmesini amaçlayarak taraflar arasında önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.