Czech crystal sculptures will decorate the ancient Basilica Cistern for four months - Ministerstvo zahraničních věcí

Çek kristal heykelleri dört ay boyunca tarihi Yerebatan Sarnıcı’nı süsleyecek – Dışişleri Bakanlığı

İstanbul’un en çok aranan simgelerinden biri olan 6. yüzyıldan kalma Yerebatan Sarnıcı, Çek heykeltıraşlar Vlastimil Beránek ve Jaroslav Prošek’e ait 22 eseri en az dört ay boyunca ağırlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul’daki Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen ve “Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Alan Dokunmak; Vlastimil Beránek” adı verilen Çek Cumhuriyeti ve sanatını benzersiz bir şekilde sunan sergi, Çek şirketleri Crystal Caviar ve Subfossil Oak tarafından sağlanan eserlerle ve Türk ortakları ve sponsorları Škoda Yuce, Evolog Lojistik ve Tepta’nın büyük desteğiyle gerçekleşiyor.

Çek eserler, 1 Ağustos – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında Yerebatan Sarnıcı’nın sihirli atmosferini sürekli olarak tamamlayacak ve İstanbul’a akın eden yüz binlerce ziyaretçi tarafından gözlemlenecek. Sergi, bu özel şekil ve boyutta benzersizdir: sona erdikten sonra eserler dünyanın çeşitli galeri ve özel koleksiyonlarına taşınacak.

Serginin resmi açılışı 31 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Serginin küratörleri İstanbul Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Mahir Polat ve Sayın Miroslav Kroupa’dır. Sergide yer alan temalar arasında yeraltı, gerçeklik algısı, mitoloji, yansıma ve dönüşüm bulunmaktadır. Vlastimil Beránek’in kristal eserleri, Yerebatan Sarnıcı’nın su ve taş dünyasıyla etkileşim halindedir ve su, ışık, renkler ve yansımaların yeni dinamiklerini oluşturmada yer alır. Jaroslav Prošek’in eserleri ise yaklaşık 6.000 yıl önce Mezopotamya’da üretilen camı aynı döneme ait subfossil meşe ağacı malzemesiyle birleştirir ve kolektif hafıza ile şimdiki zaman arasında sorular sormaktadır.

Yerebatan Sarnıcı, Doğu Roma İmparatoru Justinianos I tarafından inşa edilen 6. yüzyılda, 80 bin ton su kapasiteli ve yaklaşık 10.000 m² alanıyla inşa edilmiştir. Toplam 336 sütunu bulunan yeraltı yapısı büyük olasılıkla daha eski yapıların parçalarından oluşturulmuştur. 1980’lerdeki geniş kapsamlı onarımlar sırasında, Sarnıç’ın en önemli simgesi olan Medusa başlı kabartma bloklar keşfedilmiştir. Bugüne kadarki en kapsamlı restorasyondan sonra, Yerebatan Sarnıcı 22/07/2022 tarihinde ziyarete açılmış ve günlük turlar, çağdaş sanat sergileri ve kültürel etkinlikler sunmaktadır.