Sludge Facility Named Te Whare Wai Para Nuku - Scoop

Çamur Tesisine Te Whare Wai Para Nuku İsmi Verildi – Scoop

Wellington Şehir Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, Moa Noktası’nda inşa edilen çamur azaltma tesisi için te reo Māori adı resmileştirildi. Bugün site bereketine yapılan Matariki töreninde verilen isim, Te Whare Wai Para Nuku oldu. Proje direktörü Janet Molyneux, çamurun nasıl işlendiğinin mana whenua değerleriyle uyumlu olmasının her zaman önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ismin gelecek nesiller için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Araştırmacı Nate Rowe, tesisin kene veya çamurun güvenli bir şekilde yönetilmesi için geleneksel şekilde uygulanan tikanga hakkında çalışmalar yaparak ismi belirlemiştir.

Te Whare Wai Para Nuku’nun, Wellington şehrinin oluşturduğu atıklardan çevreyi korumasına yardımcı olacağını ifade eden Yardımcı Belediye Başkanı Laurie Foon, işletmeye verilen anlamlı ismin önemli bir mesajı iletmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Tesis, su arıtma işlemi ve depolama arasındaki bağı kırarak, günlük 40-50 ton keneyi yeraltı depolama alanına gömmenin gerekliliğini ortadan kaldıracak.

Tesisin çalışma şekli hakkında bilgi veren açıklamada, Moa Noktası çamur azaltma tesisinin kalbinin, atıkların doğal ayrışma sürecini taklit eden anaerobik sindirim işlemi olduğu belirtiliyor. Bu işlem sayesinde metan gazı üretilir ve ısı ve elektrik üretmek için kullanılır. Böylece enerji daha verimli değerlendirilir.

Yeni tesis, Wellington şehrindeki atık ve karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini karşılamaya yardımcı olacak ve buna bağlı olarak, çevre için daha iyi bir çözüm sağlanmış olacak. Ayrıca, israfı ve karbon emisyonlarını azaltarak şehrin çevresel ihtiyaçlarını karşılayacak, sürdürülebilir ve iklim dostu bir atık yönetimi sağlayacak. Bu önemli tesis, vatandaşların ücret faturalarına ekstra bir ücret yükleyecek olan özel bir amaçlı araç (SPV) tarafından finanse edilecek ve 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek olan bir gelir tarafından karşılanacaktır.

Sonuç olarak, Te Whare Wai Para Nuku, gelecekteki nesiller için çevre dostu bir çözüm sunacak olan önemli bir tesis olacak ve Wellington şehri için sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayacaktır.