MEB, BİLSEM SAYISINDA HEDEFİNİ AŞTI

BİLSEM SAYISI HEDEFİNİ AŞTI – MEB

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), özel yetenekli öğrencilere yönelik olarak bilim ve sanat merkezleri (BİLSEM) sayısını artırmaya devam ediyor. Bakan Mahmut Özer, başlangıçta 2022 yılı sonunda 350 BİLSEM hedefi konulduğunu ancak bu hedefin dört ay erkende aşıldığını duyurdu. Şu anda Türkiye genelinde 355 BİLSEM merkezi bulunmaktadır.

2021 yılı sonunda 81 ilde 184 olan BİLSEM sayısı, 2022 yılında daha erişilebilir ve yaygın hale gelmesi için artırıldı. 2022 yılı başında başlanan çalışmalar sonucunda bu yıl içinde 130 yeni BİLSEM merkezi açıldı ve toplamda 355 merkeze ulaşıldı.

Bakan Özer, özel yetenekli öğrencilerin gelişimine destek olabilmek adına BİLSEM’lerde patent, faydalı model, tasarım ve marka tesciline yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini belirtti. Ayrıca BİLSEM merkezlerinin tüm il ve ilçelere ulaşılabilir olmasını sağlamak için çaba harcadıklarını vurguladı. Özel yetenekli öğrencilerin uzun mesafeli yolculuklar yapmaksızın BİLSEM’lere erişebilmeleri için bu adımların önemli olduğunu dile getirdi.

BİLSEM’lerde genel yetenek, müzik ve görsel sanatlar olmak üzere 969 atölye bulunmaktadır. Öğrencilere uyum sağlama, destek eğitimi, bireysel yetenekleri keşfetme, proje üretimi ve yönetimi gibi birçok eğitim programı sunulmaktadır. Ayrıca dijital içerik oluşturma ve animasyon atölyeleri de BİLSEM’lerde yaygınlaştırılmaktadır.

MEB verilerine göre, 81 ildeki BİLSEM’lerde toplamda 67 bin 375 öğrenci eğitim almaktadır. Bu öğrencilerin 12 bin 579’u ilkokul, 43 bin 954’ü ortaokul ve 10 bin 842’si lise düzeyindedir. Ayrıca BİLSEM’lerin fikrî mülkiyet konusunda da başarılı çalışmalar gerçekleştirdiği bilinmektedir. 2021 yılında 2 bin 657 ürün için tescil başvurusunda bulunan BİLSEM’ler, 1305 ürünün tescilini almıştır.

MEB, BİLSEM’ler aracılığıyla özel yetenekli öğrencilere destek olmaya ve potansiyellerini en iyi şekilde ortaya çıkarmaya devam edecektir. Bu merkezler, Türkiye’nin geleceği için önemli birer eğitim kaynağı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.