BİLGİ RDI tarafından desteklenen BIRE-PAN Projesi tamamlandı

BİLGİ RDI tarafından desteklenen BIRE-PAN Projesi başarıyla tamamlandı!

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öncelikli Alanlar Araştırma Projeleri Destek Programı (BİLGİ RDI) tarafından desteklenen ve sürdürülebilir kentler hedefiyle toprak mimarinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan BIRE-PAN Araştırma Projesi başarıyla tamamlandı. Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, farklı disiplinlerin bir araya geldiği bu proje, toprak mimarisinin kentlerde ve kırsaldaki yapılaşmalarda yaygın olarak kullanılması için önemli adımlar attı. Üç yıl süren araştırma projesi, mimarlık, inşaat mühendisliği ve biyomühendislik alanlarında uzman akademisyenler tarafından yürütüldü ve toprak mimarisinin güncel mimari üretim ortamlarına uyum sağlaması için stratejiler geliştirildi.

Proje kapsamında, tarımsal atıklar ve bakterilerle zenginleştirilmiş toprak karışımlarıyla yapılan deneyler sayesinde dayanıklı toprak malzemeleri elde edildi. Fibrobeton Yapı Elemanları iş birliğiyle üretilen toprak paneller ve bloklar, Düzce Fabrikası’nda kullanılarak prototip bir mekan oluşturuldu. Projenin başında yer alan isimler arasında BİLGİ Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Fulya Akipek ve Prof. Dr. Tuğrul Yazar, BİLGİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muammer Özbek, BİLGİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Büşra Aktürk, İstinye Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Gülen, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Dr. Birsen Cevher Keskin ve Uzman Nurçin Öztürk ile Kerpiç Akademi’den Prof. Dr. Bilge Işık yer almaktadır.

Proje ekibi, sürdürülebilir kentler için toprağın yaygınlaştırılması hedefine odaklanarak çalışmalarını yürüttü. Doç. Dr. Fulya Akipek, projenin sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, toprak mimarisinin endüstriyel standartlara uygun olarak fabrikalarda üretilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Projenin tasarım ekibinden Prof. Dr. Tuğrul Yazar ise geometri ve formun en etkin şekilde kullanılması için çeşitli araştırmalar yaptıklarını ve yeni bir mimari öneri geliştirdiklerini belirtti.

BİLGİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Büşra Aktürk, yapı malzemeleri arasında toprağın yüzyıllardır kullanılan bir malzeme olduğunu ve bu projeyle farklı bir bakış açısı kazandıklarını ifade etti. İstinye Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Gülen ise doğayla uyumlu teknolojilerin önemine dikkat çekerek projenin başarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Proje sonrasında BIRE-PAN Prototip Mekanı’nın üretildiği Fibrobeton Düzce Fabrikası’na teknik bir gezi düzenlendi. Proje ekibi, yapmış oldukları çalışmalarla sürdürülebilir kentler hedefine doğru önemli bir adım atmış ve toprak mimarisinin gelecekteki uygulamalarına ışık tutmuşlardır.