Beyoğlu Culture Road Festival to enliven Istanbul's arts scene | Daily Sabah - Daily Sabah

“Beyoğlu Kültür Yolu Festivali İstanbul’un Sanat Sahnesini Canlandıracak” | Daily Sabah – Daily Sabah

İstanbul’un canlı Beyoğlu semti, uzun süredir şehrin hareketli sanat sahnesinin merkezi olduğu gibi, “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali”ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yeni inşa edilen Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) açılış töreniyle başlayacak olan iki haftalık festival, 14 Kasım’a kadar sürecek. Büyük ölçekli etkinlik, tarihi Karaköy semtindeki yolcu rıhtımlarında bulunan büyük ölçekli bir kentsel dönüşüm projesi olan Galataport dahil olmak üzere çeşitli mekanlarda, mekânlar, müzeler ve AKM’nin neredeyse 3,5 kilometrelik bir rota üzerinde gerçekleştirilecek. Festival kapsamında 1.000’den fazla sanatçı, 64 mekân, 40 sergi ve özel proje, 75 konser, 45 atölye ve 25 sanatsal ve edebi konuşma yer alacak. Festival için özel bir mobil uygulama geliştirildi ve kullanıcılar, gelecek etkinlikler hakkında bilgi alabilir, en yakın olanları bulabilir, mekanlar hakkında bilgi alabilir, yönleri, festivale ilişkin güncel haberleri ve sosyal medya güncellemelerini alabilirler.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cuma günü gerçekleştirilen bir tanıtım etkinliğinde, festivalin İstanbul ve Türkiye için uluslararası bir marka haline gelmesini hedeflediklerini belirtti. Ersoy, ilkbahar ve sonbaharda yılda iki kez düzenlenmesi planlanan festival için gelecek ilkbaharda mekân, sanatçı ve etkinlik sayısını ikiye katlamayı amaçladıklarını ifade etti. Bakan ayrıca festivalin, kültür ve sanat etkinliklerinde pandemi sonrası dönemde normal yaşama dönüşte önemli bir kilometre taşı olmasını umduğunu belirtti. Ersoy, festival rotasının bakanlık, belediyeler ve özel aktörler tarafından yürütülen çeşitli projeleri içerdiğini söyledi. Bakan, bakanlığın sadece rotadaki beş projeye 2,5 milyar TL ($260 milyon) yatırım yaptığını belirtti. Bakan, İstanbul’un sahne sanatları sahnesinin merkezi olan AKM’nin, restorasyon, yıkım ve yeniden inşa çalışmaları nedeniyle 13 yıl aradan sonra 29 Ekim’de ziyaretçilere kapılarını açacağını söyledi. Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışı belirlemesi için özel bir kompozisyon istediğini ve 16. yüzyılın mimarlık dehası hayatını konu alan Sinan operasının ilk defa izleyici karşısında sahneleneceğini belirtti. Ersoy, “Değerli profesör Hasan Uçarsu tarafından bestelenen bu özel opera librettosu Rona’ya aittir. Ünlü İtalyan yönetmen Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin gözetiminde sahnelenecek” dedi.

Ersoy, Londra Filarmoni Orkestrası’nın (LPO) 31 Ekim’de AKM’de sahne alacaklarını ve repertuarlarında bir Türk besteciden “Haydar Haydar”ı ilk kez seslendireceklerini söyledi. Dünyanın en iyi orkestralarından biri olarak kabul edilen LPO, aynı gün Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu’nda da sahne alacaklar. Ersoy, “Tabii ki, bu rotada daha fazlası var. Paket Postanesi, Tomtom Caddesi, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi, (Casa) Garibaldi Sahnesi, Odakule Pasajı, Emek ve Alkazar sinemaları, Refia Övüç Kız Enstitüsü, Maksim, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi, SALT Beyoğlu, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (IKSV), Pera Müzesi, Arter (Koç Müzesi) ve Gezi Park gibi diğer değerli mekânlar da Beyoğlu Kültür Yolu’nda yer alan mekanlardan bazılarıdır” dedi. Bakan, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin de kültür yol festivalinin bir parçası olarak düzenleneceğini belirtti. onDestroy() fonksiyonu, etkinliğin izleyicilere hitap ettiği diğer etkinliklere de dikkat çekti.