Belçikalı politikacının sözleri 'ırkçılık' tartışmasına yol açtı: 'Bazı mahalleler diğer gruplar tarafından işgal edildi, kendi halkımız mahrum bırakıldı' - BBC.com

Belçikalı Politikacının Tartışmalı İfadeleri İrkçılık Söylemlerine Yol Açtı

Belçika’da Flaman Hıristiyan Demokrat Parti (CD&V) genel başkanlığı için aday olan Affligem Belediye Başkanı ve ünlü oyuncu Walter De Donder’in uyum politikaları ile ilgili sözleri tartışmaları alevlendirdi. De Donder, yanlış uyum politikaları nedeniyle Belçika’daki büyük kentlerde bazı mahallelerin “diğer gruplar tarafından” işgal edildiğini savunarak, “Kendi halkımız buralardan tamamen mahrum bırakıldı” ifadesini kullandı. Bu gruplar arasında Türkiye ve Fas kökenli göçmenler özellikle bulunuyor.

Walter De Donder, Flaman Hıristiyan Demokrat Parti lideri olmak için aday oldu ve göç ve uyum politikalarını öncelikleri arasına aldı. CD&V genel başkan adaylarının göç konusundaki görüşlerini Twitter’da da savunan De Donder, “kendi halkımız” ifadesiyle tepki çekti. Bu ifadeyi “iğrenç ve ırkçı” olarak yorumlayan Twitter kullanıcıları ve parti mensupları, De Donder’ın sözlerine karşı durdu.

Parti içinden ve diğer rakiplerinden tepki de alarak, tartışmanın büyümesine sebep olan De Donder, uyum politikalarına kararlı olduğunu belirtti. CD&V liderlerinden Katrien Partyka, “korku ve belirsizlik sömürüsü yapılamayacağını” vurgularken, diğer genel başkan adayları da De Donder’a “insanları damgalamak yerine çözüm önermek” çağrısında bulundu.

Eski göç ve uyum bakanı Theo Francken, Hıristiyan Demokrat adayın sözlerini aşırı sağcı yaklaşımlarla özdeşleştirdi ve bu durumu eleştirdi. Flaman Çıkarı Partisi lideri Filip Dewinter ise De Donder’in haklı olduğunu savunarak, Türkiye ve Fas kökenli göçmenlerin yoğun olduğu mahalleleri eleştirdi. De Donder, 6 Aralık’ta seçilmesi durumunda hükümet ortağı Flaman Hıristiyan Demokrat Partisi’nin genel başkanı olacak.

Belçika’da göç ve uyum politikaları konusunda yaşanan tartışmaların ardından, Walter De Donder’in sözleri önemli bir gündem maddesi haline geldi. De Donder’ın açıklamalarının ırkçılık suçlamalarına yol açmasının ardından, CD&V genel başkan adaylığı sürecinde çalkantılı bir dönem yaşanıyor. Bu konudaki gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecek.