Ayak ağrısının sebebi 'freiberg' olabilir! Kadınlarda daha fazla görülüyor - PembeNar

Ayak Ağrısının Sebebi ‘Freiberg’ Olabilir! Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor – PembeNar

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, freiberg hastalığının genellikle 3’üncü tarak kemiğinde meydana geldiğini ve genellikle 6-20 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirtiyor. Hastalığın tekrarlayıcı travmalar veya damarsal problemler nedeniyle oluşabileceğini belirten Barutçu, özellikle kadınlarda daha sık rastlandığını söylüyor. Hastalığın tedavi sürecinde yüksek topuklu ayakkabıların kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Barutçu, ayaklara aşırı yüklenme sonucu tarak kemiklerinin zarar görmesiyle ortaya çıktığını söylüyor.

Kadınlarda erkeklerden 3-4 kat daha fazla görülebilen freiberg hastalığında, hastaların tutulan bölgede yumuşak doku şişliği ve ağrı yaşayabileceğini belirten Barutçu, ayak üzerine basınca ve parmakların hareket ettirilmesiyle ağrının artabileceğini ifade ediyor. Belirtilerin birkaç hafta içerisinde kaybolduğunu belirten Barutçu, tanı için radyolojik görüntüleme yöntemlerinin kullanılabileceğini belirtiyor. Hastalığın başlangıçta osteopeni, sonrasında tarak kemiğinde düzleşme, düzensizlik ve dansite artışı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirten Barutçu, ileri dönemlerde eklem aralığında daralma görülebileceğini söylüyor.

Tedavi sürecinde erken dönemde ağrıyı hafifletmek için metatarsal yastık kullanılması gerektiğini belirten Barutçu, ayrıca alçak topuklu ayakkabılar ve istirahat önerisinde bulunuyor. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Barutçu, hastalığın tedavisinde uygun önlemlerin alınmasının önemli olduğunu söylüyor. Freiberg hastalığının önlenmesi ve tedavisinde bu tür önerilere uyulması durumunda hastaların sağlıklı bir şekilde iyileşebileceğini belirten Barutçu, konuyla ilgili bilinçlenmenin önemine de vurgu yapıyor.