AfD’li politikacı kendini savundu - DW (Türkçe)

Aşırı Sağcı AfD’li Politikacı Kendini Savundu

Almanya’nın sağ popülist partisi Alternatif (AfD) Meclis Grup Başkanı Alice Weidel, yasadışı para bağışı iddialarına karşılık kendini savundu. Alman meclisinin bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, aldığı parayı geri ödediğini mükemmelen vurguladı. Bu olayın vergi mükelleflerine zarar vermediğini söyleyerek, koalisyon ortaklarına yönelik eleştirilerde bulundu. Weidel ayrıca, CDU’nun 90’ların sonundaki bağış skandalına atıfta bulunarak, diğer partilerin de benzer durumlar yaşadığını ifade etti.

Weidel’ın sözlerine atıfta bulunarak isim vermeden konuşan Başbakan Angela Merkel, serbestçe görüş bildirmenin önemini vurgulayarak ülkenin geleceği için yapılan tartışmaların faydalı olduğunu belirtti.

Konstanz Savcılığının yaptığı açıklamada, AfD’li siyasetçilerin siyasi partiler kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle başlatılan soruşturmaya Alice Weidel’ın da dahil edildiği belirtilmişti.

2017 genel seçimleri öncesinde İsviçreli bir firmanın Alice Weidel’in seçim kampanyasında kullanılmak üzere 130 bin euroyu AfD Kontanz Gölü bölge teşkilatına aktardığı açıklandı. AfD, bu parayı geri ödeyerek kendini savunmuş olsa da, Almanya’da siyasi partilerin AB üyesi olmayan ülkelerden para alması yasa dışı kabul ediliyor.

Yaşanan bu olaylar, Almanya’nın siyasi arenasında tartışmaları alevlendirmiş durumda. Alice Weidel’ın yaptığı açıklamaların ardından hem hükümet hem de muhalefet partileri arasında gerilim ve karşılıklı suçlamalar artmış durumda. Bu durum, Almanya’nın geleceği açısından önemli bir dönemde yaşanıyor ve siyasi arenada dengeleri değiştirebilecek potansiyel taşıyor.

Almanya’da siyasete ilişkin yaşanan bu gelişmeler, ülkenin demokratik yapısına ve siyasi sisteme olan güveni sarsabilir.nÖnemli bir olay olan bu durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz.