Almanya'ya yeni parti geliyor: Aşırı solcu Sahra Wagenknecht kolları sıvadı - Euronews

Almanya’ya Yeni Parti Geliyor: Sahra Wagenknecht Aşırı Solcu Partiyi Kurmaya Hazırlanıyor – Euronews

Almanya’nın önde gelen sol siyasetçilerinden Sahra Wagenknecht, kendi adını taşıyan bir ittifak kurarak yeni bir parti oluşturma çalışmalarını hızlandırdı. Sahra Wagenknecht İttifakı’nda bulunan 9 milletvekili, önümüzdeki yılın başlarında ayrı bir parti kurmayı ve haziran ayındaki Avrupa seçimlerine katılmayı planlıyor. Yeni partinin, Almanya için Alternatif Partisi’nden oy alabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

“Akıl ve Adalet için Sahra Wagenknecht İttifakı”, yüksek ücretler ve cömert sosyal haklar vadeden sol ekonomik politikaları ile göç konusunda kısıtlayıcı bir yaklaşım sunuyor. Ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele planlarını sorguluyor ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ve Almanya’nın Ukrayna’ya silah tedarik etmesine karşı çıkıyor. Wagenknecht, projeyi Başbakan Olaf Scholz’un kavgalı koalisyon döneminde başlatıyor.

Wagenknecht, politik arenada yaşanan belirsizlikleri ve halkın öfkesini vurgulayarak, yeni oluşturulan ittifakla insanlara sağa yönelmek yerine sol bir alternatif sunmak istediklerini ifade etti. Doğu Almanya kökenli olan Wagenknecht, eski komünist partide yer almış ve Sol Parti’nin kuruluşunda önemli rol oynamış bir siyasetçidir.

Wagenknecht, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları eleştirirken, ucuz enerji kaynaklarından mahrum kalındığını savunuyor. Ayrıca Ukrayna ve Orta Doğu’da askeri çözümlerin işe yaramayacağını vurgulayarak, iklim değişikliği konusunda kör bir eko-aktivizmden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Eğitim sisteminin gençleri başarısızlığa uğrattığını ve düzensiz göçün okullardaki sorunları derinleştirdiğini dile getiren Wagenknecht, Almanya’da sosyal adalete vurgu yapılması gerektiğini ifade ediyor. Bazı uzmanlar, yeni oluşturulan ittifakın, göç karşıtı seçmenlere hitap edebileceği yönünde spekülasyonlar yapıyor.

Son yıllarda Sol Parti’nin gerilediği ve Alternatif Partisi’nin yükseldiği dikkat çekiyor. Wagenknecht’in liderliğindeki yeni ittifak, sosyal adalete vurgu yaparken aynı zamanda göç konusunda daha şüpheci bir yaklaşım benimseyerek farklı bir siyasi açılım sunabilir. Bu gelişmeler, Alman siyasetinde önemli bir değişimi işaret edebilir.