Alman sanatçı Cumhuriyet’e konuştu: Korktum ama yalnız değildim

Dünyaca ünlü şarkıcı Madonna’nın tepki çeken sözleriyle başlayan 19. İstanbul Onur Yürüyüşü, engelleme çabalarına rağmen gerçekleşti. Polisin sert müdahalesi ve LGBTİ+ bireylerin yaşadıkları ve talepleri üzerine konuşuldu. Alman şarkıcı ve söz yazarı Liana Georgi, yürüyüşe katılan isimler arasındaydı.

Almanya’da psikoloji eğitimi alan 26 yaşındaki Georgi, Türk arkadaşı aracılığıyla 2 yıl önce İstanbul’a bisiklet turu yapmaya geldi ve buradan ayrılamadı. Türkiye’nin kendisine umut, aşk, arkadaşlık ve aile verdiğini belirten Georgi, kadın ve LGBTİ+ birey olarak yaşamanın zorluklarına da değiniyor. Onur Yürüyüşü sırasında yaşadığı deneyimi şu şekilde aktarıyor: “Çok fazla polisi görünce şaşırdım. Her sokakta polis vardı. Yürüyüşüm çok anlık gelişti. Yavaş yürümek istediğimde polisler de beni dinledi. Ancak ben de darp edildim. Önüme baktığımda Cihangir Caddesi boyunca yürüyen LGBTİ+ bireylerle güzel bir manzara vardı. Umut ve aşkı hissettim.”

Onur Haftası Komitesi’nden Ceren Kalay da yürüyüş gününü anlattı. Kalay, basın açıklamasını okuduktan sonra yürümek ve dağılmak istediklerini belirtirken, yürüyüşün adı olan “Onur Yürüyüşü”nün önemine vurgu yaptı. Türkiye’de doğmuş, hür ve eşit olması gereken insanlar olarak protesto hakları olduğunu söyleyen Kalay, barışçıl eylemin nasıl kötü bir yanı olabileceğini sorguluyor. Ayrıca, renklere tahammülsüzlüğün arttığını ve protestolarının haklı nedenlerini göstermek istediklerini belirtiyor.

Kalay, “Bize her zaman baskı yapılıyordu. İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması bahane edildi ve tahammülsüzlük arttı. Bizler vatandaşız ve hak, adalet ve eşitlik istiyoruz. Ayrımcılığa maruz kaldığımızı insanların görmesini istiyoruz. Sokaklar bizimdi ve orada olmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle gösterilere ilişkin açıklamasını sürdürdü.

Sokaklarda eşitlik, hak ve adalet talebiyle yürüyen LGBTİ+ bireyler ve destekçileri, polis barikatlarına rağmen kararlılıkla yoluna devam etti. Alman müzisyen Liana Georgi, korksa da birlikte oldukları insanlarla yürümenin kendisine güç verdiğini ifade ederek, umudu ve aşkı temsil ettiklerini vurguladı. Değişime inancını da dile getiren Georgi, LGBTİ+ hakları için mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Bu çerçevede , yürüyüş sırasında yaşanan olaylar ve LGBTİ insanlarının talepleri dikkat çekerken, toplumun bu konulara duyarlı bir şekilde yaklaşması gerektiği konusunda önemli bir mesaj vermiş oldular.