AİHM'den Selahattin Demirtaş kararı: Serbest bırakılmalı - BBC.com

AİHM’den Selahattin Demirtaş kararı: Serbest bırakılmalı – BBC.com

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde karar aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararın kendilerini bağlamayacağını belirterek karşı hamle yapacaklarını söyledi. Demirtaş ise yaptığı açıklamada, yargılandığı davalar ve isnatların tümden çöktüğünü ifade etti.

AİHM’nin kararıyla Demirtaş’ın ‘makul bir şüpheyle’ gözaltına alındığı ve uzun süre tutuklu kaldığı belirtildi. Mahkeme, Demirtaş’ın serbest bırakılması için Türkiye’nin tüm önlemleri alması gerektiğini vurguladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu karara uymaları gerektiğini belirterek hukuk devletine saygılı olduklarını ifade etti.

Demirtaş’ın avukatları AİHM’e başvurduğu tarihten itibaren iki yıldır tutuklu bulunduğu belirtildi. AİHM’in aldığı karar sonucu Demirtaş’ın avukatları Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak müvekkilinin derhal tahliye edilmesi için girişimde bulunacaklarını açıkladılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AİHM’in kararının kendilerini bağlamayacağını belirterek karşı hamle yapacaklarını söyledi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise karara ilişkin mahkemelerin vereceği karara saygı duyacaklarını belirtti.

Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden cumhurbaşkanlığına aday olan tek kişi olduğu hatırlatıldı. Demirtaş hakkında açılan davalar ve iddialar da özetlendi. Demirtaş’ın savunmasında sahte ve üretilmiş delillerle karşı karşıya kaldığını belirttiği ve Gülen yapılanmasını suçladığı bilgisi verildi.

Sonuç olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş hakkındaki kararı üzerine Türkiye’de siyasi ve hukuki gelişmelerin nasıl şekilleneceği merak konusu olmaya devam ediyor. Kararın ülke genelinde nasıl yankı uyandıracağı ve Demirtaş’ın serbest bırakılmasıyla ilgili nasıl bir sürecin yaşanacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.